15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialÎn Tulcea s-a deschis primul centru de colectare a deşeurilor electronice

În Tulcea s-a deschis primul centru de colectare a deşeurilor electronice

Pe 24 Iunie, Asociaţia RoRec a inaugurat la Tulcea primul centru de colectare DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice).

Acesta este primul dintr-o serie de cinci centre care vor fi inaugurate de către RoRec, în parteneriat cu primăriile, până la jumătatea lunii iulie. Centrele sunt concepute după un plan standard de 500 de metri patraţi, dimensiunea medie admisă de către Uniunea Europeană pentru astfel de construcţii.

În cadrul proiectului s-au amenajat spaţii pentru diferite tipuri de deşeuri: containere pentru electrocasnice mici, locuri de depozitare a televizoarelor, frigiderelor şi maşinilor de spălat şi coşuri speciale pentru baterii, neoane şi becuri economice. Centrul din Tulcea oferă servicii nu numai populaţiei, cât şi firmelor şi instituţiilor care doresc să recicleze orice tip de aparatură veche.

Pe lângă aceste centre vor exista şi „sateliţi”, containere special amenajate amplasate în comune şi oraşele mici, unde fluxul DEEE-urilor este mai mic decât în oraşele cu peste 50 000 de locuitori.

“Legislaţia impune existenţa unui centru de colectare DEEE la un număr de 50.000 locuitori, dar nu mai puţin de unul în fiecare localitate. Noul nostru proiect vine în sprijinul autorităţilor, prin oferirea unor soluţii de colectare DEEE la standarde europene, având în vedere atingerea cotei impuse de către Uniunea Europeană, şi anume 4 kilograme DEEE colectate anual pe cap de locuitor”, a declarat Liviu Popeneciu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Reciclare, RoRec.

Întrebat dacă există o pază adecvată împotriva hoţilor de fier vechi, Liviu Popeneciu a declarat că au modele după care să se inspire: „grija noastră este că tot ceea ce primim ca deşeu complet să ajungă la reciclator complet”.

Cu privire la transport, preşedintele a menţionat că se va realiza preponderent rutier, deşi ar fi de preferat ca pe viitor să se apeleze la infrastructura de cale ferată. „Ne gândim să folosim infrastructura de cale ferată, musai în containere speciale. Este transport de material periculos, trebuie licenţiat” , a adăugat Liviu Popeneciu.

România are stabilită o ţintă de 84 000 tone de deşeuri electronice si electrocasnice reciclate pe an. „În realitate, anul trecut în România s-au strâns undeva între 15 şi 20 000 de tone de deşeuri” a declarat Marius Costache, manager general al fabricii de reciclare a DEEE-urilor din Buzău, GreenWEEE.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă