13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialIdentificarea carabinei cu care a fost ucis viceprimarul din Joseni a dus...

Identificarea carabinei cu care a fost ucis viceprimarul din Joseni a dus la autor

Viceprimarul comunei harghitene Joseni, Csala Zsolt (42 de ani), a fost găsit, în seara de 22 aprilie 2011, împuşcat mortal în casa sa de vacanţă din satul Borzonţ, mobilul crimei fiind de natură “sexuală” şi “patrimonială” – şi-a început, marţi, prezentarea cazului prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, în faţa a peste 150 de studenţi, veniţi la Parchetul Înaltei Curţi, de Ziua porţilor deschise, potrivit Mediafax.

În acest caz, în 11 august, au fost deferiţi justiţiei Lorincz Robert pentru omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi Jozsef Meszaros, pentru complicitate la cele două infracţiuni, fiind audiate în dosar peste 3.000 de persoane şi făcute expertize în valoare de peste 7.000 de euro.

Viceprimarul din Joseni a fost găsit cu faţa în sus, el fiind împuşcat de două ori prin uşă, edilul în cădere blocând cu pricioarele accesul în camera unde a fost găsit. Însă, al treilea glonţ, fatal, a fost tras de autor prin uşa întredeschisă de primar.

Anchetatorii au găsit lângă uşă, dar şi la o distanţă de 30 de metri, cartuşe de 7,5 x 55 mm. Pe unul dintre cartuşe a fost găsită amprenta viceprimarului.

Totodată, în cadrul cercetărilor a fost găsit şi un dispozitiv de ochire cu dimensiunile Lxh – 28×26 mm, marcat cu sigla fabricii de armamament Waffenfabrik din Elveţia.

Doar nouă persoane din România deţin carabine, iar în urma audierii proprietarilor a rezultat că nu au legătură cu crima.

Astfel, anchetatorii au solicitat autorităţilor elveţiene detalii despre ce armă ar putea fi vorba, răspunsul primit indicând o carabină Schmidt Rubin K31.

“Din corespondenţa purtată cu autorităţile elveţiene a rezultat că arma model a fost arma personală a oricărui soldat al armatei elveţiene în perioada 1933-1958. Conform tradiţiei elveţiene, armele militare se păstrează la domiciliu pe perioada în care cetăţeanul elveţian este militar activ. După trecerea în regimul rezerviştilor, după vârsta de 55 de ani, toţi cetăţenii elveţieni pot să păstreze armamentul de război în dulapurile de armament ale familiei. Armele sunt în majoritatea lor funcţionale, nu sunt înregistrate, iar proprietarii acestora nu sunt inventariaţi”, a explicat procurorul Marius Iacob.

Procurorii au mers pe mai multe piste în elucidarea mobilului crimei, în cadrul unor audieri, o femeie a mărturisit că viceprimarul deţinuse o armă.

În urma reaudierii soţiei viceprimarului din Joseni, aceasta a confirmat într-un târziu faptul că Csala Zsolt primise două arme, în anul 2006, de la un cetăţean elveţian, care venea frecvent în România. Femeia a spus că a observat tocul cu arme când a făcut curăţenie în apartament şi nu dorea existenţa unor arme de foc în imobilul proprietatea familiei, motiv pentru care acestea i-au fost returnate cetăţeanului elveţian.

Ulterior, acesta i le-a dat lui Robert Lorincz, care a recunoscut iniţial comiterea faptelor şi a relatat că “a fost determinat în acţiunile sale de două evenimente anterioare, al căror principal promotor a fost victima”.

În acest sens, Lorincz a relatat că în urmă cu urmă cu trei ani, viceprimarul, profitând de starea de inconştienţă a sa, provocată de consumul de alcool, 1-a molestat sexual pe acesta, situaţie ce i-a produs o profundă stare de indignare.

Totodată, Lorincz a mai spus că, în 2010, viceprimarul, în complicitate cu funcţionari din cadrul Primăriilor Joseni şi Gheorgheni, l-ar fi deposedat în mod fraudulos de o parcelă de teren pe care o deţinea pe raza comunei Joseni, satul Borzonţ, prin schimbarea amplasamentului iniţial al parcelei.

Procurorii au reţinut faptul că Lorincz a deţinut din anul 2007, în mod ilegal, două arme de tip carabină, cu muniţia aferentă, calibru 7,5 x 55 mm, primite de la un cetăţean elveţian. Străinul deţinuse cele două arme, în perioada 2000-2007, pe teritoriul României, avându-le depozitate într-un apartament al familiei viceprimarului, unde era găzduit.

Cetăţeanul elveţian i le-a dat lui Lorincz, una în stare de funcţionare, iar celei de a doua lipsindu-i închizătorul. Cei doi se cunoşteau de mai mult timp, cetăţeanul elveţian găsindu-i la un moment dat lui Lorincz de lucru în Elveţia şi căutând pentru acesta maşini agricole pe care inculpatul le vindea în România.

Până la stabilirea faptul că viceprimarul avusese armă, procurorii au audiat mii de persoane, luând în considerare mai multe piste, întrucât edilul fusese implicat într-o instigare la agresiune, el neplătind serviciile agresorilor aşa cum stabiliseră. Mai mult, în zonă este un composesorat, fiind interese patrimoniale mari.

Pe unul dintre cartuşele găsite la locul crimei s-a descoperit o amprentă, care avea un profil genetic asemănător cu al victimei, luându-se în calcul rude ale acestuia.

Munca a fost uriaşă, cu atât mai mult cu cât oamenii din zonă deţin ilegal arme pe care le ţin ascunse în pădure, în acest sens legea tăcerii fiind sfântă.

În 25 iunie, la o lună de la asasinat, anchetatorii au stabilit şirul evenimentelor şi l-au reţinut pe principalul suspect, a doua zi fiind arestat de către judecători.

În după-amiaza de 22 aprilie 2011, Robert Lorincz i-a cerut prietenului său, Jozsef Meszaros, să îl transporte cu autoutilitara sa, până la cabana sa de vacanţă din Borzont, pentru a-şi lua arma, spunându-i că intenţionează să îl împuşte pe viceprimar.

Lorincz şi-a luat carabina, cu muniţia aferentă în încărcător. Meszaros l-a transportat apoi până pe drumul forestier denumit “Vechiul drum al sării”, la aproximativ un kilometru de cabana victimei, drum de pe care Lorincz putea să îşi continue deplasarea prin pădure, cu arma asupra sa, fără a fi observat.

Lorincz, fiind echipat cu cagulă şi mănuşi, a traversat pădurea, oprindu-se la liziera acesteia, de unde putea observa cabana viceprimarului.

Lorincz a observat că edilul era cu un prieten, topograf, şi a aşteptat plecarea acestuia, după care a supravegheat activităţile lui Csala câteva zeci de minute. După ce victima a rămas singură, Lorincz s-a apropiat de cabană, aşezându-se pe burtă în spatele unor boscheţi de aluni, la 29 de metri de peretele construcţiei, unde a aşteptat în poziţie de tragere ca victima să se deplaseze într-o zonă optimă pentru a trage asupra sa.

După ora 19.30, când victima s-a deplasat în spatele cabanei, Lorincz a executat primele focuri de armă asupra sa. Întrucât victima a reuşit să se refugieze în încăperea cu centrala termică, autorul s-a apropiat de uşa de acces, a tras un foc prin uşă, nimerindu-l şi de această dată pe Csala, acesta căzând pe spate şi blocând cu picioarele accesul în încăpere. În acest timp, victima a încercat să îl apeleze cu telefonul mobil pe topograf (apel înregistrat la ora 19.47), căruia a reuşit să-i spună că “arde” sau “mă arde”.

Apelul incoerent pentru ajutor al victimei era probabil cauzat pe de o parte stării de şoc în care se afla şi, pe de altă parte, faptului că muniţia folosită în atac i-a cauzat leziuni atipice (o leziune tăiată de la nivelul piciorului stâng şi leziunea zdrobită de pe fesa stângă), care puteau să-i producă senzaţii puternice de arsură.

Lorincz a împins uşa reuşind să o întredeschidă şi a introdus arma prin spaţiul creat, trăgând încă un foc de armă, de data aceasta fatal, asupra victimei.

Autorul a părăsit locul faptei prin pădure, întorcându-se pe vechiul drum al sării, în apropierea căruia a ascuns provizoriu arma crimei, sub un copac doborât. În continuare, acesta a mers pe jos în apropierea centrului satului Borzonţ, în afara zonei locuite, după ce îl apelase, potrivit înţelegerii, peMeszaros pe telefonul mobil, pentru ca acesta să-l recupereze cu autoutilitara.

După câteva zile, cei doi au mers cu autoturismul lui Lorincz şi au recuperat arma din ascunzătoare, Meszaros fiind cel care a luat efectiv arma de sub copac. Apoi, cei doi au îngropat carabina în curtea casei de vacanţă a lui Meszaros. Ulterior, locaţia armei a fost schimbată de Lorincz, care a îngropat-o pe un teren din apropiere al viceprimarului.

Totodată, Lorincz a îngropat şi cea de a doua armă pe care a deţinut-o.

Arma utilizată în atac era prevăzută cu un dispozitiv special de ochire, dispozitiv necaracteristic modelului de serie, care a fost pierdut de Lorincz în apropierea locului faptei, fiind găsit la un moment ulterior cercetării.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă