22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialICCJ a admis sesizarea CCR în cazul lui Cătălin Voicu; procesul continuă

ICCJ a admis sesizarea CCR în cazul lui Cătălin Voicu; procesul continuă

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, miercuri seară, o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale a României (CCR) în cazul senatorului Cătălin Voicu, dar, potrivit Legii nr. 177/2010 din 28.09.2010, procesele în care se admit astfel de excepţii nu se mai suspendă.

ÎCCJ a admis cererea de sesizare a CCR privind excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 43/2002 astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 134/2005, a legii nr. 54/2006 şi a dispoziţiilor art.87 din legea nr. 304/2004.

Avocatul Ion Cazacu, care îl reprezintă pe Cătălin Voicu, a ridicat, la termenul din 6 octombrie, o serie de excepţii de neconstituţionalitate, printre care şi aceea privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care ”printr-o ordonanţă, a fost transformată într-o instituţie care nu este supusă niciunui fel de control, iar modul în care sunt numiţi procurorii la acest Parchet, care nu funcţionează pe lângă nicio instanţă, este abuziv”.

Potrivit Legii nr. 177/2010 din 28/09/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civila şi a Codului de procedură penală al României, alineatul (5) al articolului 29, se abrogă. Alineatul 5 prevedea suspendarea procesului până la o pronunţare a judecătorilor CCR cu privire la excepţia considerată ca posibil admisibilă de către ÎCCJ.

Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seară, menţinerea în stare de arest preventiv a senatorului Cătălin Voicu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de fostul judecător Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu.

Completul a respins recursul avocaţilor lui Cătălin Voicu la decizia prin care Secţia penală a ÎCCJ a constatat, pe 6 octombrie, legalitatea măsurii arestării preventive a senatorului şi a respins, de asemenea, cererea de eliberare condiţionată sub control judiciar formulată de avocaţii lui Voicu.

ÎCCJ a mai respins, pe 6 octombrie, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu obligaţia de a nu părăsi ţara de către Cătălin Voicu şi l-a obligat pe acesta la plata a 200 de lei cheltuieli judiciare. Decizia ÎCCJ poate fi atacată cu recurs în 24 de ore.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a senatorului Cătălin Voicu, acuzat de două fapte de trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată: Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din cadrul ÎCCJ, acesta fiind deferit justiţiei pentru complicitate la trafic de influenţă; Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată; Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.

Cele mai citite

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Bancuri cu “un scoțian a intrat într-un bar și…”, după Germania – Scoția 5 – 1

Probabil că toată lumea a auzit măcar un banc cu “un scoțian a intrat într-un bar…”. Iată câteva astfel de glumițe ce pot fi...

Marcel Ciolacu e clar: “PSD va avea candidat la prezidențiale”

Într-un for statutar al Partidului Social Democrat, s-a decis că PSD va prezenta un candidat pentru funcția de președinte al României, a declarat sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă