22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecial"I Love Bucharest"

“I Love Bucharest”

» 13 proiecte de arta publica si comunitara au fost expuse in subsolul de la Carturesti.» Publicul a votat pentru proiectele preferate, contribuind la obtinerea aprobarilor.» Artistii tineri abordeaza
o estetica dezinhibata si contemporana.

Cum vi s-ar parea un mar urias in mijlocul Pietei Victoriei? Dar o toaleta publica cu ecrane LCD in fata pisoarelor high-tech, printre tevi in care circula lichide? Aceste idei, impreuna cu celelalte proiecte de arta publica si comunitara expuse pana vineri in subsolul Librariei Carturesti, ar putea irita sensibilitatea artistica a celor cu gusturi ceva mai conservatoare, dar au cel putin meritul de a fi percutante si provocatoare.
Proiectele au fost prezentate in cadrul expozitiei de arta publica si comunitara "I Love Bucharest", reunind lucrari ale artistilor Galeriei "Grigore Mora", cu sprijinul Asociatiei din Pod.
Pe langa prezentarea catorva proiecte incheiate, au putut fi vazute mai multe propuneri de proiecte de arta comunitara. Vizitatorii au putut colabora la trei experimente interactive, unul care ii invita sa continue schita unui portret, al doilea care le-a pus la dispozitie un patrat pe o plansa, in care au putut sa deseneze orice le trece prin cap si un al treilea care ii invita sa contribuie cu citate pentru proiectul Strada cartii. In plus, au putut vota pentru lucrarile preferate, contribuind astfel la argumentatia pentru ca acestea sa primeasca aprobarile necesare.

Citate pentru strada cartii
"I Love Bucharest" reia intr-o maniera originala si proprie spatiului public romanesc conceptul evenimentelor similare din Paris, Londra, New York sau Berlin. Programul isi propune sa contribuie la reabilitarea culturala, estetica si sociala a unor spatii publice din Bucuresti si sa creeze oportunitati pentru artisti de a explora arta comunitara, implicand si membrii comunitatii in realizarea proiectelor.
Programul "I Love Bucharest" s-a facut deja simtit in Bucuresti. Casa Ioana, singurul adapost de noapte pentru oamenii fara locuinta din Bucuresti, a fost pictata cu siluetele rezidentilor, umplute cu obiecte familiare lor. Puzzle project, un colaj de desene murale pop, este familiar clientilor terasei La motoare, iar Roll up art, derulat in luna noiembrie anul trecut, a surprins trecatorii de la Universitate cu proiectii video deasupra intrarii Teatrului National. Zona strazii Lipscani a cunoscut interventii prin past-up-uri, desene pe hartie lipite pe pereti, si panze vopsite atarnate pe cladiri. Aflat in stadiul de propunere, Marul urias este un proiect al artistei Maria Murgu. "Exista locuri in Bucuresti care nu au personaliate, intersectiile in general fiind astfel de locuri, cele cu sens giratoriu in special. Scopul proiectului este de a personaliza si a infrumuseta acest tip de spatii, de-a le numi, pentru ca astfel ele sa capete viata proprie", spune artista in prezentarea proiectului.
Daca ar fi realizat, marul ar fi facut din fibra de sticla si ar fi luminat din interior in timpul noptii. Pisoarele high-tech concepute de Ramon Sadin si Adriana Mereuta ar trebui sa ia locul unor toalete publice centrale aflate in ruina. Proiectul respectiv este intitulat 3/4 Minute, timpul petrecut de regula intr-un astfel de loc, iar artistii explica: "Semnificatia utilitara a acestui spatiu este pusa sub lupa marita a relatiei public-privat. Aici individul «se dezbraca pe jumatate», dar ramane urmarit de exteriorul pe care l-a lasat in spatele indicativului WC".
Multe dintre aceste proiecte au o dimensiune sociala; sunt cautate zonele "defavorizate" din spatiul urban, iar artistii intervin estetic asupra lor, personalizandu-le si deturnand cu creativitate si umor ruina si haosul in care se gasesc. Acest upgrate simbolic, estetic si emotional face aceste spatii mai locuibile pentru comunitatile, adesea defavori zate, care le ocupa. z

Proiectele propuse

Pasaje,
coordonator Marilena Burcea.
Decorarea pasajelor subterane prin picturi murale.

Marul,
coordonator Maria Murgu.
Obiect decorativ de mari dimensiuni amplasat in Piata Revolutiei.

Anima Sana,
coordonator Adriana Scripcariu. Ameliorarea prin arta a doua spitale bucurestene pentru copii.

Comportamentul social
contemporan,
coordonator Iulia Murgu.
Expunerea unor fotografii infatisand calatori in asteptarea metroului
chiar in statiile de metrou
si in alte mijloace de transport
in comun.
Strada cartii,
coordonator Irina Abaza.
Proiectul consta in decorarea cutiilor
de metal ale buchinistilor si a peretilor Universitatii cu citate si portrete
ale unor oameni de cultura celebri.

Emotional Library,
coordonator Carmen Ciobanu.
Este o colectie/expozitie de obiecte cu semnificatie sentimentala.

Al meu,
coordonator Maria Patriche.
Proiectul invita trecatorii sa deseneze/redecoreze singuri spatiile publice bine-cunoscute cu desene, artistii finisand lucrarea.

Red Spot,
coordonator grupul focAR.
Spoturi cu lumina rosie atrag atentia asupra zonelor lasate in paragina.
Zoo Joc,
coordonator Renata Minciulescu.
Consta in realizarea unui spatiu de joaca pentru copiii pana in 6 ani.

Vopsea de februarie,
coordonator The Monk.
Stenciluri.

Sala de asteptare,
coordonator Aneli Munteanu.
Decorarea salilor de asteptare cu fotografii cu oameni asteptand in sali similare din alte tari.

3/4 Minute,
coordonatori Ramon Sadin si A. Mereuta.
Toalete publice cu design artistic high-tech.

Galeria de portrete,
coordonator Virginia Toma.
O galerie de portrete realizate de calatori in metrou sau de trecatori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă