16.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialHaiducia statului in 2010: ia de la bolnavi si da la fotbalisti

Haiducia statului in 2010: ia de la bolnavi si da la fotbalisti

In lupta cu criza, autoritatile locale taie alocatiile bugetare destinate elevilor si persoanelor cu handicap, dar nu renunta la sponsorizarea echipelor de fotbal si nici la finantarea cu sute de mii de euro a unor campanii de cosmetizare a imaginii.

Constrangerile provocate de criza financiara genereaza in teritoriu masuri discutabile, pe care autoritatile locale le iau insa fara sa clipeasca. In mai multe judete, in capul listei de sacrificati au fost plasati elevii si insotitorii persoanelor cu handicap, doua dintre cele mai vulnerabile categorii sociale.

Economii de 4.500 lei din sindromul Down
In judetul Hunedoara, Primaria Vulcan a taiat din indemnizatiile insotitorilor persoanelor cu handicap, carora intarzie sa le achite si banii pentru concediul de odihna, intrucat consiliul judetean (CJ) nu a alocat suficienti bani. Totusi, CJ Hunedoara a investit masiv intr-o societate cu opt angajati, infiintata in toamna anului trecut, dar care nu are cadru legal sa-si atinga scopul.  Este vorba de SC Compania Judeteana de Turism Hunedoara SA Deva, care are ca obiectiv salvarea statiunii Vata, dar Legea bugetului nu permite finantarea obiectivului turistic. Totusi, CJ Hunedoara a virat societatii 180.000 lei, desi singura activitate a constat in editarea unei reviste.

Tot pe motiv ca nu mai sunt bani, Consiliul Local Pietrosita, judetul Dambovita, a decis recent sa desfiinteze posturile celor noua asistenti sociali cu statut de insotitori pentru persoanele cu handicap locomotor, poliomielita, oligofrenie, sindromul Down, retard mintal in faza maxima. De asemenea boli sufera copii pana in 10 ani, tineri de 35 de ani, dar si o pensionara de 70 de ani, care nu vor mai beneficia de acest ajutor de la stat. Cazul batranei este cu atat mai disperat cu cat femeia este imobilizata la pat si depinde integral de sprijinul altor persoane. Economia astfel rezultata se ridica la 4.500 de lei pe luna. si in Mures, primarii din Ibanesti si Gurghiu au desfacut contractele de munca ale asistentilor sociali care ingrijesc persoane cu handicap si au renuntat la iluminatul public. Au revenit insa asupra acestei ultime decizii dupa ce furturile pe timpul noptii s-au inmultit. si in Buzau, 350 de insotitori raman fara ajutorul acordat de primarie.

La Constanta, spre exemplu, aproape 25.500 de elevi nu-si vor mai primi in acest an bursele sociale, iar problema are toate sansele sa se agraveze daca autoritatile locale vor decide returnarea sumelor virate deja pentru luna ianuarie. Primarul Radu Mazare sustine ca articolul din lege pe baza caruia au fost platite bursele sociale in prima luna a anului 2010 a fost modificat ulterior, in Legea bugetului de stat pe anul in curs. Economia astfel rezultata s-ar ridica la 1,8 milioane lei. Edilii constanteni au taiat si rechizitele si ghiozdanele destinate prescolarilor, dar si subventia de 50% pentru mijloacele de transport in comun de care beneficiau studentii. In prezent, DNA ancheteaza derularea a doua contracte de 800.000 euro incheiate de municipalitate cu agentia de publicitate TV Neptun.

"Sunt bani pentru delectare, pentru sport"
Cultura nu mai reprezinta o prioritate in Tulcea. Consiliul judetean a diminuat la jumatate finantarea Institutului Eco-Muzeal Tulcea, dar a aprobat cheltuieli de 1,5 milioane euro pentru dotarea noului sediu cu aparatura IT. si Consiliul Local Tulcea a aprobat recent alocarea a peste 3 milioane lei pentru finantarea echipei Delta Tulcea, din liga secunda. In Gorj, situatia este la fel de paradoxala. In timp ce se pregateste sa disponibilizeze circa 250 de persoane, conducerea Complexului Energetic Turceni a decis sa sponsorizeze echipa de fotbal  Pandurii Targu-Jiu cu  aproximativ un milion de lei. "Pe undeva, sponsorizarea aceasta este normala. Marile holdinguri au langa ele o echipa. si mie imi place fotbalul. E pentru delectarea noastra. Deci nu sunt bani aruncati, sunt bani pentru delectare, pentru sport", ne-a explicat Octavian Graure, directorul CE Turceni. In ianuarie, echipa Pandurii a  fost sponsorizata si de Complexul Energetic Rovinari, tot cu un milion de lei.

Cele mai citite

Procurorii și polițiștii desfășoară o operațiune contra evaziunii fiscale, cu peste 150 de percheziții

Procurorii și polițiștii din cadrul IGPR și de la Direcția Generală Anticorupție desfășoară o operațiune de combatere a infracțiunilor economico - financiare, în cadrul...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Generalul SRI Cristian Bizadea s-a pensionat la 48 de ani

Generalul Serviciului Român de Informații (SRI), Cristian Bizadea, în vârstă de 48 de ani, s-a pensionat începând cu data de 1 iunie. Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă