30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalSUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată"

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”, la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din sudul Fâşiei Gaza, care a atras un val de indignare internaţională, a transmis marţi Departamentul american al Apărării, potrivit AFP, conform agerpres.ro.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că operaţiunea militară israeliană de la Rafah a fost “ţintită şi limitată”, dar preşedintele Joe Biden nu a comentat atacul de duminică asupra unei tabere pentru persoane strămutate, care a ucis 45 de persoane şi a rănit 249, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza.

“Încă mai credem că ceea ce se întâmplă la Rafah, ceea ce face armata israeliană, este limitat”, a declarat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, într-un briefing de presă.

“Luăm foarte în serios ceea ce s-a întâmplat în acest weekend. Am văzut cu toţii imaginile, este absolut îngrozitor”, a adăugat ea. “Susţinem ceea ce s-a întâmplat în acest weekend? Bineînţeles că nu vrem să vedem astfel de morţi”, a mai spus ea.

Întrebată despre prezenţa tancurilor israeliene în centrul oraşului Rafah, potrivit martorilor, Sabrina Singh a reiterat că “nimic nu s-a schimbat faţă de ceea ce am spus deja. Considerăm în continuare că este o operaţiune limitată”.

“Am văzut aceste informaţii” despre tancurile israeliene din Rafah, a adăugat ea. “Vedem mişcări în interiorul Rafah, ceea ce nu înseamnă că scopul şi amploarea operaţiunii s-au schimbat”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Joe Biden, primul susţinător diplomatic şi militar al Israelului, a avertizat în repetate rânduri cu privire la o ofensivă majoră în Rafah, în timp ce Fâşia Gaza este devastată de peste şapte luni de război.

Aproximativ un milion de persoane au fugit deja din Rafah de săptămâni şi de la începutul operaţiunii terestre a armatei israeliene, conform UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni.

În acelaşi timp, Statele Unite au mai transmis că sunt “profund întristate” de moartea palestinienilor în bombardamentul israelian de duminică de la Rafah şi aşteaptă rezultatele anchetei armatei israeliene, pe care o doresc “rapidă şi transparentă”.

“Vom urmări îndeaproape rezultatele acestei anchete”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a subliniat că Statele Unite vor continua “să insiste pe lângă Israel asupra obligaţiei acestuia de a respecta pe deplin dreptul umanitar internaţional, de a minimiza impactul operaţiunilor sale asupra civililor şi de a maximiza fluxul de asistenţă umanitară către cei care au nevoie”.

Oficialul american a reiterat că “Israelul are dreptul de a-i urmări penal pe teroriştii Hamas responsabili pentru uciderea cu sânge rece a civililor, aşa cum pare să fi fost cazul aici, iar Hamas ar trebui să înceteze să se ascundă în spatele civililor din Gaza”.

Imediat ce au apărut primele informaţii despre atac, Washingtonul le-a transmis autorităţilor israeliene îngrijorarea sa, a adăugat el.

Potrivit Israelului, armata a vizat şi ucis doi înalţi oficiali ai Hamas la Rafah în atacul de duminică, în urma căruia a izbucnit un incendiu care a devastat o tabără pentru palestinienii strămutaţi situată “la distanţă” de ţintă.

“Vom aştepta rezultatele anchetei înainte de a lua o hotărâre, ceea ce cred că este adecvat până când nu vom avea toate dovezile”, a spus Miller.

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, ar fi “o tragedie fără margini”, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

“Adevărul este că o operaţiune la sol în Rafah va fi pur şi simplu o tragedie fără margini. Niciun plan umanitar nu poate contracara acest lucru. Restul sunt doar detalii”, a reacţionat Griffiths, după declaraţiile prim-ministrului israelian în care acesta îşi reitera intenţia de a intra în Rafah.

Benjamin Netanyahu a emis acest avertisment în pofida dezaprobării multor capitale, începând cu Washingtonul, şi a organizaţiilor umanitare care se tem de pierderi masive de civili în cazul unei ofensive asupra acestui oraş care a devenit refugiu pentru un milion şi jumătate de palestinieni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...

VIDEO. Incendiu la fabrica de baterii cu litiu din Coreea de Sud! 22 de angajați au murit

O fabrică de baterii cu litiu din Coreea de Sud a luat foc după ce mai multe baterii au explodat luni. 22 de angajați...

Datorii și pierderi. SAGA Festival a lăsat mulți parteneri ai cu sume uriașe de încasat

Situația din jurul SAGA Festival pare a fi una complicată, cu rapoarte despre organizatorii olandezi care au lăsat în urmă datorii considerabile și pierderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă