34.6 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăInternaționalSUA condamnă adoptarea finală de către parlamentul georgian a legii privind influenţa...

SUA condamnă adoptarea finală de către parlamentul georgian a legii privind influenţa străină

Statele Unite(SUA) au “condamnat” marţi adoptarea finală de către parlamentul georgian a unei legi privind influenţa străină, în ciuda multiplelor demonstraţii şi avertismente din partea comunităţii internaţionale împotriva acestui text modelat după o lege represivă rusă, potrivit AFP, conform agerpres.ro.

“Prin adoptarea acestei legi, partidul de guvernământ, Visul Georgian, îndepărtează ţara de calea integrării europene şi ignoră aspiraţiile euro-atlantice ale poporului georgian care a ieşit în stradă săptămâni întregi pentru a se opune acestei legi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Parlamentul georgian, unde partidul de guvernământ are majoritatea, a respins marţi un veto prezidenţial şi a adoptat definitiv această lege privind influenţa străină. Aceasta le impune ONG-urilor sau mijloacelor de informare în masă care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca “organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună controlului administrativ.

Criticii o numesc “legea rusă” din cauza asemănării sale cu o lege privind “agenţii străini” folosită în Rusia din 2012 pentru a reprima orice voce disidentă.

“Este regretabil că liderii Georgiei aleg să abandoneze paşii necesari pentru a face ca Georgia să avanseze pe calea occidentală pe care oamenii o doresc”, a spus Miller, amintind că secretarul de stat Antony Blinken a dispus săptămâna trecută o revizuire completă a relaţiei de cooperare dintre Statele Unite şi această ţară din Caucaz.

Blinken a anunţat, de asemenea, joi restricţii de viză pentru persoanele considerate responsabile de “subminarea democraţiei” în Georgia, precum şi pentru rudele acestora.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a reamintit marţi că Statele Unite oferă o asistenţă de aproximativ 390 de milioane de dolari Georgiei şi că acest ajutor ar putea fi pus sub semnul întrebării.

Fostă republică sovietică, Georgia este candidată oficială la aderarea la Uniunea Europeană din decembrie 2023 şi aspiră, de asemenea, să adere la NATO.

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează “măsuri” de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind “influenţa străină”, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, fără a dezvălui care sunt acestea, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Examinăm foarte atent ce putem face ca răspuns la această situaţie şi prevăd că vom lua măsuri”, a spus el în cursul unei audieri parlamentare.

Parlamentul de la Tbilisi a adoptat recent această lege, care impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de “organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Criticii săi au supranumit-o “legea rusească” din cauza similitudinii sale cu o lege votată în Rusia pentru a reprima opoziţia şi aceasta a suscitat proteste în masă în Georgia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Durata zilelor s-ar putea modifica

Centrul Pământului pare să se rotească neobișnuit de încet în ultimii 14 ani, conform unui studiu recent, ceea ce ar putea duce la o...

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...

În Timiș, PSD și PNL au luat majoritatea mandatelor

BEC Timiș a prezentat raportul final după încheierea procesului electoral: PNL și PSD au luat majoritatea mandatelor de aleși locali. “PSD și PNL au luat...
Ultima oră
Pe aceeași temă