33.5 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski merge în Franța pe 6 iunie la a 80-a aniversare a...

Zelenski merge în Franța pe 6 iunie la a 80-a aniversare a debarcării din Normandia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franţa, a anunţat marţi omologul său francez Emmanuel Macron, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Voi avea ocazia, când preşedintele Zelenski va veni în Franţa cu ocazia D-Day săptămâna viitoare, să-l primesc şi să mă exprim atunci foarte precis pentru a anunţa ce vom face” mai mult în continuare pentru a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfăşurată la castelul Meseberg în apropiere de Berlin.

Pe de altă parte, el a refuzat să comenteze anunţul eronat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, privind încheierea deja a unui acord între Kiev şi Paris pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

“Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicaţii necoordonate şi nefericite”, a răspuns Macron unei întrebări pe acest subiect.

Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat marţi informaţia oferită în ziua precedentă de generalul Oleksandr Sîrski, cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi. “În prezent continuă discuţiile cu Franţa şi cu alte ţări asupra acestei chestiuni”, afirmă Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, precizând că această instituţie împreună cu Statul Major al armatei ucrainene au început pregătirea documentelor pentru momentul “când va fi luată decizia respectivă”.

Generalul ucrainean anunţase luni că au fost semnate “documentele care le vor permite primilor instructori militari francezi să viziteze curând” bazele de instrucţie militară în Ucraina pentru “a cunoaşte infrastructura şi personalul”.

În mesajul său, scris după o discuţie prin videoconferinţă cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, generalul Sîrski saluta “iniţiativa Franţei de a trimite în Ucraina instructori pentru a pregăti soldaţi ucraineni”. Ministrul francez a emis un comunicat referitor la această discuţie, la care a participat şi ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, fără a face vreo menţiune cu privire la trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-un turneu european în care a semnat acorduri de securitate cu Spania şi Portugalia, după modelul altor acorduri de acest fel încheiate de Ucraina cu alte zece state, a avertizat statele ce susţin ţara sa în războiul cu Rusia asupra riscului unei oboseli ce ar putea afecta continuarea acestui sprijin.

“Este foarte important pentru ucraineni ca lumea să nu obosească” de acest război, “altfel nu se va face dreptate (…), altfel lumea va fi schimbată de oameni ca (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a indicat Zelenski într-un discurs la Lisabona. Dar “este foarte greu”, pentru că Rusia încearcă să submineze sprijinul internaţional faţă de Kiev prin “dezinformare”, a susţinut preşedintele ucrainean, care a cerut să nu fie crezute “minciunile Rusiei”.

Într-un alt discurs, rostit mai devreme la Bruxelles, el a acuzat Rusia că încearcă să facă să eşueze “summitul păcii” pe care Elveţia îl găzduieşte în iunie. Această conferinţă este organizată la cererea Ucrainei, al cărei obiectiv în acest demers este de a obţine un larg sprijin internaţional pentru “formula de pace” a Kievului.

Această formulă, enunţată de Zelenski la sfârşitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, cereri respinse integral de Rusia, care insistă că Ucraina trebuie să accepte “noile realităţi de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Vladimir Putin, mesaj către Europa, dacă Ucraina va folosi armament occidental contra Rusiei: „Să fie conştienţi cu ce se joacă”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus, transmit agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar “acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.

El s-a referit astfel le apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg – împărtăşit între timp şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell -, care le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Coaliția se reunește pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale. Care sunt scenariile

Coaliţia de guvernare se reuneşte astăzi pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale, pe fondul neînţelegerilor dintre PNL şi PSD privind calendarul acestui scrutin. Liberalii...

Coaliția se reunește pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale. Care sunt scenariile

Coaliţia de guvernare se reuneşte astăzi pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale, pe fondul neînţelegerilor dintre PNL şi PSD privind calendarul acestui scrutin. Liberalii...

Adolescenta dispărută în Bragadiru a fost găsită. Nu ar fi fost victima vreunei infracţiuni pe timpul plecării

Fata de 12 ani din Bragadiru, dată dispărută marți de familia sa, a fost găsită de polițiștii din Ilfov. Marți seara, în jurul orei...
Ultima oră
Pe aceeași temă