32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGuvernul propune Parlamentului ca noul Cod de Procedură Civilă să fie aplicat...

Guvernul propune Parlamentului ca noul Cod de Procedură Civilă să fie aplicat de la 1 iunie 2012

Guvernul va propune Parlamentului ca noul Cod de Procedură Civilă să fie aplicat începând cu 1 iunie 2012, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, relatează Mediafax.

Proiectul de lege privind punerea în aplicare a noului Cod a fost avizat în şedinţa de miercuri a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre dezbatere.

Potrivit ministrului de resort, cererile şi procedurile de executare silită iniţiate înainte de data aplicării noului Cod vor fi soluţionate conform legislaţiei valabile la momentul începerii acestora.

Noul Cod de procedură civilă consacră o serie de instituţii noi, precum procedura privind cererile de valoare redusă, procedura de filtrare a recursurilor, contestaţia privind tergiversarea procesului sau sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor probleme de drept.

De asemenea, noul Cod de procedură civilă încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, regândirea soluţiilor pe care le pot pronunţa instanţele învestite cu soluţionarea căilor de atac ori noua soluţie promovată în materia recursului în interesul legii, modificări aduse procedurilor de executare silită.

Cele mai citite

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...

Mașinile maro, negre și gri au cel mai ridicat kilometraj mediu din România

Deși culorile monocromatice precum alb, gri și negru domină piața vehiculelor la mâna a doua, mașinile vopsite în aceste culori nu sunt neapărat folosite...

Reacția lui Klaus Iohannis după victoria lui Stanciu și compania

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj de felicitări echipei naționale a României, după victoria cu 3-0 în fața Ucrainei. Naționala de fotbal a...
Ultima oră
Pe aceeași temă