16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul a „înecat” bazinul din Alba Iulia

Guvernul a „înecat” bazinul din Alba Iulia

Compania Naţională de Investiţii a anunţat oprirea lucrărilor la noul bazin olimpic din oraş pentru că Guvernul nu a alocat bani construirii de bazine în 2013.

Chiar dacă România are un nou guvern, problemele sportului vor rămâne nerezolvate şi în 2013. Înotul este una dintre disciplinele în care, pentru sportivii români, performanţă a ajuns să mai însemne doar calificarea într-o finală de campionat mondial sau european, iar cauza principală este lipsa condiţiilor de pregătire din ţară. Problema pare că nu va fi rezolvată nici în acest an, deoarece Guvernul nu a alocat nici un leu de la bugetul de stat pentru programul „Bazine de înot”. 

Unul dintre cele mai lovite oraşe din acest punct de vedere este Alba Iulia, acolo unde bazinul închis pentru renovare în 2010, pe motiv că va fi modernizat în principal cu fonduri venite de la stat, a rămas, brusc, fără nici un ajutor guvernamental. 

Asta, deşi lucrările au fost reluate doar de câteva zile. Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care s-a angajat să finanţeze lucrările la bazin, a înaintat o adresă constructorului, Primăriei Alba Iulia şi Consiliului Judeţean Alba prin care a anunţat „sistarea tuturor lucrărilor începând cu data de 1 februarie 2013 din cauza lipsei alocaţiei bugetare pentru programul <>”. Evident, această decizie nu a picat deloc bine autorităţilor locale şi judeţene, iar primarul Mircea Hava (PDL) a reacţionat cel mai dur.

Acuzele lui Hava

„Din păcate pentru albaiulieni, care au votat ce au vrut şi nu ce şi-au dorit alţii, devine tot mai evident că oraşul lor nu prezintă interes şi nu este o opţiune de dezvoltare pentru actualii guvernanţi. Deconturile neputinţelor Guvernului Ponta se traduc în lucruri cu care ne-am obisnuit deja: în sistarea banilor pentru finalizarea lucrărilor la bazin, în sistarea banilor pentru finalizarea locuinţelor sociale, în corecţii absurde şi nefondate şi multe alte nedreptăţi. Pe noi ne obligă să găsim resurse financiare în bugetul local sau în altă parte, pentru a reda acest bazin locuitorilor, chiar dacă bugetul oraşului de anul acesta este extrem de afectat negativ de acţiuni rău-voitoare îndreptate cu bună ştiinţă spre Alba Iulia şi judeţul Alba”, a declarat, ieri dimineaţă, primarul albaiulian. 

După câteva ore, acesta a completat cu faptul că este deschis şi unei colaborări cu Consiliul Judeţean (CJ), iar dorinţa lui Hava a primit imediat răspuns favorabil de la CJ, însă nu din partea preşedintelui Ion Dumitrel (PDL), ci a vicepreşedintelui Florin Roman (USL). 

„Asocierea reprezenta o soluţie pe care o întrevedeam şi eu. Într-adevăr, se poate face o asociere între Consiliul Local şi Consiliul Judeţean astfel încât să putem finaliza lucrările prin acoperirea acelui rest de plată. 

Acesta ar fi un prim pas spre o colaborare normală şi cred că putem foarte uşor să rezolvăm această problemă”, a spus vicepreşedintele CJ, care i-a „liniştit” pe albaiulieni prin faptul că şi alte bazine din ţară, printre care cele din Bistriţa sau Timişoara, oraşe cu primari USL, vor rămâne fără finanţări de la stat. Lucrările la bazinul olimpic din Alba Iulia sunt finalizate în proporţie de 75%, iar pentru încheierea acestora mai este nevoie de aproximativ 820.000 de euro, din totalul de 2,5 milioane de euro, suma estimată iniţial pentru modernizarea completă.

Trebuia redeschis în 2011

Bazinul olimpic din Alba Iulia a fost închis pentru modernizare în luna septembrie 2010, iar conform contractului iniţial ar fi trebuit redeschis în vara anului următor. Odată depăşit acest termen, imediat autorităţile locale au acuzat Compania Naţională de Investiţii (CNI) de întârzierea lucrărilor. Deşi au fost avansate alte trei termene pentru redeschidere şi în 2012, nu a fost respectat nici unul, iar în campania electorală pentru alegerile parlamentare, actualul senator USL de Alba, Teodor Atanasiu, a promis că albaiulienii vor putea face baie în noul bazin încă din ianuarie 2013.

„Din păcate pentru albaiulieni, oraşul lor nu prezintă interes şi nu este o opţiune de dezvoltare pentru actualii guvernanţi”, Mircea Hava, primar Alba Iulia.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Wanda Nara, ambasadoarea unei platforme pentru adulți

Wanda Nara, soția și impresara fotbalistului argentinian Mauro Icardi, și-a anunțat urmăritorii de pe rețelele de socializare că a devenit ambasadoarea unei platforme asemănătoare...

Spania ajută militar Ucraina: va trimite rachete Patriot şi tancuri Leopard

Spania intenţionează să trimită rachete Patriot şi tancuri Leopard în Ucraina, ca parte a unui pachet de arme de 1,13 miliarde de euro, anunţă...

Marcel Ciolacu: Gabriela Firea e foarte calculată, foarte detașată, foarte sinceră. Nicușor Dan este inteligent, dar indolent

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că Gabriela Firea, candidatul social democraţilor pentru fotoliul de primar al Capitalei, este o femeie...
Ultima oră
Pe aceeași temă