37 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSpania ajută militar Ucraina: va trimite rachete Patriot şi tancuri Leopard

Spania ajută militar Ucraina: va trimite rachete Patriot şi tancuri Leopard

Spania intenţionează să trimită rachete Patriot şi tancuri Leopard în Ucraina, ca parte a unui pachet de arme de 1,13 miliarde de euro, anunţă El Pais, potrivit monitorulapararii.ro.

Livrarea include o duzină de rachete antiaeriene Patriot, 19 tancuri Leopard 2A4 fabricate în Germania şi diverse alte arme fabricate în Spania, cum ar fi echipamente anti-drone şi muniţie.

Anunţul este aşteptat să fie făcut în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid, unde se va întâlni cu premierul Pedro Sanchez şi regele Felipe.

Guvernul spaniol a aprobat pachetul luna trecută, dar nu a specificat armele incluse la momentul respectiv. Contribuţia Spaniei vine pe fondul creşterii ajutorului militar din partea ţărilor NATO pentru Ucraina, în timp ce aliaţii occidentali continuă să sprijine apărarea Kievului împotriva forţelor ruseşti.

SMG al Ucrainei a transmis în această dimineaţă că ofensiva Rusiei are loc pe un front de 1.000 km, concentrarea Moscovei rămâne direcţia Chasiv Iar, din regiunea Doneţ. Preşedintele Zelenski a avertizat, însă, că Rusia vrea să deschidă un alt front în regiunea Sumi, care dacă va fi conectat cu cele din Harkov şi Doneţ ar mări linia frontului cu 300 km. Rusia a lansat noaptea trecută 14 rachete şi 36 drone, Ucraina a doborât 12 rachete şi 31 drone.

VIDEO. Spania confiscă artefacte furate din Ucraina în valoare de 64 de milioane de dolari

Poliția spaniolă a confiscat artefacte antice din aur în valoare de 63,6 milioane de dolari (60 de milioane de euro) furate din Ucraina, după ce hoții au fost prinși în timp ce încercau să le vândă la Madrid.

Cele 11 piese, în principal bijuterii, inclusiv coliere, brățări și cercei, datează din perioada greco-scythiană, între secolele VIII și IV î.Hr.

Obiectele au fost expuse într-un muzeu din Kiev între 2009-2013 și au fost scoase din Ucraina în 2016, a precizat Poliția Națională din Madrid într-un comunicat, fără a identifica muzeul.

Artefactele aveau documente falsificate pentru a face să pară că aparțineau Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a precizat poliția.

Trei cetățeni spanioli și doi ucraineni au fost arestați în cadrul anchetei, care a început în 2021, după ce una dintre piese – o centură de aur cu capete de berbec – a fost vândută în cadrul unei vânzări private la Madrid.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...

Cum să te pregătești pentru montarea unei centrale termice? 7 recomandări

Montarea unei centrale termice poate fi o investiție importantă care îți va oferi confort termic și independență energetică pe termen lung. Totuși, pentru a...

Liderii Coaliției PSD-PNL bat azi în cuie calendarul alegerilor din toamnă

Liderii coaliției PSD-PNL decid astăzi dacă alegerile prezidențiale se țin în septembrie sau în decembrie. În urmă cu mai multe luni, liberalii au fost de...
Ultima oră
Pe aceeași temă