22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGunoaiele, motiv de scandal

Gunoaiele, motiv de scandal

Aautorităţile din Bistriţa-Nă­săud au obţinut bani europeni pentru amenajarea unui depozit ecologic pentru tot judeţul care se va întinde pe 20 de hectare. Construcţia va începe luna aceasta la mai puţin de un kilometru de satul Tărpiu din comuna Dumitra. Vestea i-a împărţit pe săteni în două tabere. Unii cred că asupra lor se va abate molima, în timp ce alţii se bucură că vor avea locuri de muncă și drumuri mai bune.

 

„Vai și amar de satul nostru”

Unii cred că nu poate fi nimic bun că toate gunoaiele din 62 de comune și orașe vor fi depozitate la mai puţin de un kilometru de satul Tărpiu, fiindcă acest lucru ar însemna mai multă poluare și boli. „Va fi vai și amar de satul nostru. Va dipărea ca și cum dispar astea, cu tsumani, de unde s-o făcut cutremurul ăla. Cum să nu fie așa, din moment ce aici se aduc toate mortalităţile? Tărpiul nostru va fi izolat ca și cu satele lovite de tsunami. Poate că o să aibă oamenii de lucru, dar numai câţiva.

La groapă vor an­gaja vreo 10 oameni din Dumitra, Ce­pari și Tărpiu, restul o să vedeţi că îi aduc pe pile”, spune Ion Scurtu din localitate. Bărbatul, care spune că e „cel mai tânăr de pe strada lui”, e convins că românii nu vor ști să facă nici o groapă de gunoi ecologică și că banii pe care îi primesc din partea Uniunii Europene îi vor folosi în altă parte, „cum li-i obiceiul”.

 

Neîncredere în autorităţi

Și alţii sunt convinși că groapa va aduce numai necazuri celor din Dumitra, o comună în care populaţia e îmbătrânită fiindcă toţi tinerii au plecat în străinătate ca să-și caute un rost. „Ne-o găsit pe noi, pe tărpiuani, cei mai proști. Băieţii tineri îs duși în altă ţară și noi om muri lângă ea”, a spus și Alexandru Ciont. Oamenii nu cred nici că viaţa lor va fi mai bună după ce euro­pe­nii vor investi bani în comuna lor. „Au zis de drumuri că ni le fac, dar numai până la trei po­­duri, nu mare lucru. Nu avem în­credere”, a adăugat bărbatul. 

 

Primarul laudă groapa

Primarul comunei Dumitra, Gheor­ghe Bălăjan, le dă dreptate celor îngrijoraţi. Depozitul ecologic poa­te pune probleme dacă nu se res­pectă tehnologiile de sortare și depozitare, dar va aduce în schimb circa o sută de locuri de muncă. „E un lucru bun pentru comună. Vom avea impo-zite de o sută de mii de lei pe an, bani pe care îi vom folosi în altă parte”, a declarat Bălăjan.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă