32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGrupul Volkswagen ar putea concedia angajați pentru a plăti amenzile

Grupul Volkswagen ar putea concedia angajați pentru a plăti amenzile

La cea de-a treia întâlnire a angajaţilor Volkswagen de când a izbucnit scandalul emisiilor, Bernd Osterloh, şeful consiliului angajaţilor VW a atras atenţia autorităţilor de reglementare din SUA să nu pedepsească prea sever grupul german, deoarece multe locuri de muncă ar putea fi desfiinţate, transmit BBC şi Deutsche Welle. 

Dacă cel mai mare producător auto european va primi o amendă fără precedent de la Guvernul american, pentru softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, consecinţele sociale pentru angajaţii VW din SUA şi Europa ar putea fi "dramatice", a avertizat şeful consiliului angajaţilor VW. 

"Sperăm foarte mult că autorităţile din SUA vor ţine cont de aspectele sociale şi de cele legate de forţa de muncă", a afirmat, marţi, Bernd Osterloh, la o întâlnire la care au participat aproximativ 20.000 de angajaţi Volkswagen, la sediul central din Wolfsburg, Germania. 

Tot la acea reuniune, directorul general al VW, Matthias Muller, le-a declarat angajaţilor că va fi nevoie de câţiva ani până când vor deveni clare toate consecinţele scandalului motoarelor trucate. 

În SUA, VW ar putea fi amendat cu până la 48 miliarde de dolari (53 miliarde de euro) pentru încălcarea reglementărilor de mediu. 

Pe plan global, Volkswagen are 120 de fabrici la care lucrează peste 600.000 de angajaţi, inclusiv 270.000 în Germania. În SUA, la uzina Chattanooga, din Tennessee, sunt aproximativ 2.200 de angajaţi. 

Săptămâna trecută, Bernd Osterloh a anunţat că Volkswagen va plăti angajaţilor bonusuri pentru 2015, în ciuda costurilor legate de scandalul emisiilor. 

"Schimburile suplimentare şi orele lucrate peste program au fost ceva obişnuit în 2015. Şi angajaţii au fost alături de companie în cazul Dieselgate (scandalul emisiilor)", a explicat Bernd Osterloh, într-o scrisoare adresată angajaţilor VW. 

Osterloh susţine că, împreună cu directorul general al VW, Matthias Mueller, a stabilit ca angajaţii locali – aproximativ 100.000 – să fie recompensaţi cu bonusuri, a căror valoare urmează să fie stabilită. 

Anul trecut, angajaţii locali de la fabricile VW din vestul Germaniei au obţinut fiecare un bonus de 5.900 de euro. 

Oficialii Audi, divizia de lux a VW, au informat că vor plăti în medie angajaţilor de la fabricile din Ingolstadt şi Neckarsulm un bonus de 5.420 euro (5.890 dolari), în scădere de la 6.540 euro în 2014. 

Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 miliarde de euro din capitalizarea bursieră. Anul trecut, Volkswagen a informat că a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face faţă costurilor scandalului emisiilor. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România a deschis scorul împotriva Ucrainei. 1-0, gol marcat de Stanciu

România a deschis scorul în meciul cu Ucraina, la turneul final al Campionatului European din Germania, Euro 2024. În minutul 29 al primei reprize, după...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă