20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGrevă naţională a medicilor din Bulgaria, astăzi

Grevă naţională a medicilor din Bulgaria, astăzi

Medicii din Bulgaria organizează, miercuri, o grevă la nivel naţional, pentru a protesta faţă de reformele din sistemul de sănătate adoptate de Guvernul de la Sofia, relatează site-ul Novinite.com consultat de Mediafax.

 

Greva coincide cu ziua medicilor şi se desfăşoară sub sloganul “Ziua sănătăţii – Ziua protestelor”. Între principalele revendicări ale doctorilor se numără acordarea la timp a plăţilor din cadrul Fondului naţional de asigurări de sănătate şi anularea plafonului salarial aplicat recent.

Nemulţumirile vin pe fondul deciziei Guvernului de a introduce un plafon de 3.500 de leva (circa 1.750 de euro) pentru salariile medicilor, ca o măsură temporară de combatere a crizei şi în urma demisiei ministrului Sănătăţii, Bojidar Nanev, acuzat că a încheiat un contract defavorabil statului pentru achiziţionarea de medicamente împotriva gripei A/H1N1.

Medicii din 28 de regiuni din Bulgaria şi-au ales propria formă de protest. În cele mai multe oraşe, aceştia vor purta ecusoane în semn de protest şi îşi vor întrerupe activitatea timp de câteva ore în timpul zilei.

În regiunea Blagoevgrad, doctorii nu vor consulta pacienţi între ora locală 12.00 şi 13.30. Medicii din oraşul Silistra, cât şi cei din Plovdiv, îşi vor întrerupe activitatea la prânz. De asemenea, în oraşul Veliko Târnovo, toţi medicii se vor aduna în piaţa din centrul oraşului şi vor sparge baloane în semn de protest faţă de măsurile luate de autorităţi din domeniul sănătăţii.

În afara plafonului salarial, Guvernul intenţionează să adopte alte măsuri de combatere a crizei precum introducerea unui card electronic care include informaţii despre starea de sănătate a pacienţilor şi un program treptat de reforme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă