19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialGreva generala in administratia publica locala

Greva generala in administratia publica locala

Calendarul protestelor
8 noiembrie 2006 – protest national pe parcursul intregii zile, prin purtarea unei banderole albe pe brat la toate locurile de munca ale functionarilor publici;
13 noiembrie 2006 “greva de avertisment” pe perioada primelor doua ore de la inceperea programului de lucru;
20 noiembrie 2006 “greva generala” cu intreruperea lucrului in toate institutiile si autoritatile statului.Sindicalistii din administratia publica locala sunt hotarati sa intre in greva generala, incepand cu data de 20 noiembrie, daca pana atunci revendicarile nu le sunt solutionate. Comitetul director al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, in temeiul hotararilor Consiliului Unional, a adoptat deja calendarul actiunilor de protest pentru sustinerea revendicarilor. Principala nemultumire pusa pe tapet de functionarii publici constanteni este redactarea legii salarizarii. Conducerea filialei Constanta a Aliantei Federative spune ca acestia nu au un sistem unic de salarizare din 1999, in fiecare an fiind inventat un sistem de salarizare bazat pe indexare, sistem care nu acorda stabilitate in functie, asa cum prevede Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vor dublarea salariului

Functionarii publici sunt nemultumiti si de veniturile obtinute. Ei spun ca salariul mediu net pe care il obtin este de 610 RON (circa 180 de euro), cu 310 RON sub media pe economia nationala, bani cu care nu se pot acoperi nici macar cheltuielile curente ale unei familii. Ei amintesc faptul ca functionarii publici din Ungaria, Cehia si Polonia, tari care au aderat in primul val la Uniunea Europeana, au salarii cuprinse intre 300 si 700 de euro. Pentru a echilibra balanta, sindicalistii cer un salariu mediu net de 1.225 de RON. In plus, ei solicita acordarea sumelor restante, legal constituite si neacordate pana in prezent nici unui functionar public.
Sindicalistii cer, de asemenea, acordarea unui spor de confidentialitate de 15%, pentru ca, potrivit prevederilor art. 45 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, functionarii publici sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor si informatiilor. “Exista astfel o discriminare la nivelul corpului functionarilor publici, deoarece doar o parte dintre ei primesc acest spor”, se precizeaza intr-un comunicat remis redactiei de catre filiala Constanta a Sed Lex. De asemenea, acestia mai cer acordarea sporului de fidelitate, cuprins intre 3 si 20%, spor necesar “pentru intarirea stabilitatii in functia publica, intarirea profesionalismului si pentru echilibrarea relatiilor intre functionarii publici, avand in vedere ca unor categorii le este acordat acest spor”, spun sindicalistii constanteni.

Constantenii, hotarati

Greva generala in sistem este programata pentru data de 20 noiembrie. Comitetul Director al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, in functie de reactia Guvernului si parcursul negocierilor, poate decala data declansarii grevei generale. Adrian Dugaiasu, presedintele filialei Constanta a aliantei, a declarat ca sindicalistii constanteni sunt hotarati sa nu renunte la revendicarile lor si sa intre in greva generala, daca acestea nu vor fi satisfacute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă