32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialGreenpeace: Radiaţiile ameninţă copiii la Fukushima

Greenpeace: Radiaţiile ameninţă copiii la Fukushima

Greenpeace a cerut joi Japoniei să evacueze copiii şi femeile însărcinate dintr-un oraş situat la 60 de kilometri de centrala nucleară Fukushima, exprimând îngrijorare pentru sănătatea lor. Cauza este nivelului ridicat de radioactivitate, relatează Mediafax.

Organizaţia ecologistă şi antinucleară a recunoscut că propriile sale măsurători realizate în oraşul Fukushima, capitala provinciei cu acelaşi nume, corespund în mare celor ale autorităţilor nipone, dar a subliniat că trage concluzii radical diferite privind riscurile pentru sănătatea copiilor.

Greenpeace a cerut ca Guvernul japonez “să furnizeze sprijin financiar şi logistic pentru a evacua rapid femeile însărcinate şi copiii care trăiesc în zonele puternic radioactive şi să procedeze la o curăţare completă a locurilor contaminate”.

După seismul şi tsunami de la 11 martie, care au provocat accidentul de la centrala Fukushima Daiichi, Japonia a ridicat limita legală de expunere la radiaţii, inclusiv pentru copii, de la 1 la 20 de milisievert pe an, adică norma de siguranţă din multe ţări pentru muncitorii din industria nucleară.

“Este total inacceptabil”, a protestat Jan Beranek, responsabil de campania nucleară a grupului, în cursul unei conferinţe de presă la Tokyo.

“După accidentul de la Cernobîl, Guvernul sovietic a decis să evacueze orice persoană care trăieşte într-o zonă în care doza anuală ar putea depăşi cinci milisievert”, a precizat el.

“Este total inadmisibil şi nejustificabil din partea Guvernului japonez să pretindă că 20 de milisievert nu prezintă pericol”, a adăugat acesta.

Beranek a mai spus că zona de evacuare impusă pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei este insuficientă şi nu ţine cont de configuraţia inegală a radioactivităţii în împrejurimi.

În oraşul Fukushima, populaţia este în prezent expusă la o doză de 10-20 de milisievert pe an numai în atmosferă, fără a ţine cont de particulele radioactive inhalate sau ingerate din praf, apă sau mâncare, a subliniat el.

Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă