32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGinerele lui Traian Băsescu, audiat la DNA

Ginerele lui Traian Băsescu, audiat la DNA

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a venit, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, pentru audieri, în dosarul lui Sergiu Lucinschi.

Avocatul Radu Pricop este urmărit penal în acest dosar, pentru şantajarea unui om de afaceri , iar la această infracţiune ar fi participat şi Sergiu Lucinschi, fiul ­fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi procurorul DIICOT Remus Jurj. 

​Citește și: EXCLUSIV. Procurorul DIICOT Remus Jurj, URMĂRIT penal alături de Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu și de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Moldovei

Anchetatorii susțin că Pricop l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de AFACERI , sub imperiul constrângerilor repetate.

Citește și: Ginerele lui Băsescu şi fiul lui Lucinschi: un şantaj de 4.000.000 de euro

Autorul principal, Sergiu Lucinschi,  ar fi exercitat  acțiuni de constrângere asupra omului de afaceri Alexandru Horpos, patronul firmei SC Straco Group, cu complicitatea procurorului Remus Jurj și a avocatului Radu Pricop, pentru a-l determina să-i dea 4.000.000 de euro, sumă nedatorată, după cum spun procurorii.  Horpos, care este denunţător în acest dosar, a fost reţinut în decembrie 2014, într-un dosar pentru restituirea ilegală de TVA. Procurorii spun că printre constrângerile la care a fost supus patronul Straco s-ar număra şi arestarea acestuia. În această afacere de şantaj ar fi fost implicat, spun procurorii, şi ofiţerul de poliţie Constantin Comăneanu, prins în flagrant după ce a luat mită 5.000 de euro de la omul de AFACERI  șantajat.

Procurorii spun că, în perioada decembrie 2014-martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea avocatului Radu Pricop și a procurorului DIICOT Remus Jurj, a exercitat asupra unui om de AFACERI  acțiuni de constrângere pentru a-l determina ­să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T.

Plângerea lui Lucinschi  face obiectul unui dosar penal pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă), dosar în care omul de afaceri a fost arestat la domiciliu la un moment dat. Lucinschi i-a promis omului de afaceri șantajat că, dacă îi dă banii, va retrage plângerea penală și că, având influență asupra procurorului de caz (Jurj), o să-i schimbe încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează. Pentru a-l convinge că are influență asupra procurorului Jurj (atât direct, cât și prin alte persoane, printre care avocatul Pricop și ofițerul Comăneanu) Lucinschi i-a promis ridicarea sechestrului asigurător, indiferent de probele existente. A și reușit (faptă consumată). La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor” Sergiu ­Lucinschi a pretins și a primit de la omul de ­afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut .

Prin acest document, omul de afaceri  recunoștea că ar datora personal lui Lucinschi suma de 2.000.000 euro, angajându-se să o restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Potrivit DNA, “suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infrac­țională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri , sub imperiul constrângerilor repetate”. ­Rolul procurorului DIICOT Remus Jurj, care avea în instrumentare două dosare penale ale omului de afaceri șantajat, “l-a sprijinit în mod constant pe inculpatul Lucinschi Sergiu,  dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor”, susține DNA în referatul de reținere a lui Lucinschi.

 

Cele mai citite

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă