20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGhidul mesei de Crăciun

Ghidul mesei de Crăciun

Ar fi bine să mâncaţi porţii de friptură cât mai mici, alcoolul să nu îl beţi pe stomacul gol, iar felia de cozonac să o împărţiţi între masa de dimineaţă şi prânz.

Friptura să fie cât palma, alcoolul să fie sorbit câte puţin din pahar, iar felia de cozonac tăiaţi-o pe jumătate. Specialiştii în nutriţie sănătoasă vă sfătuiesc, şi de această dată, să fiţi cumpătaţi în perioada dintre Crăciun şi Revelion, mai ales dacă aţi ţinut dietă sau post. Ritmul în care organismul depune grăsimi la cei care au ţinut dietă sau post până acum este ceva mai accelerat decât la ceilalţi, astfel că există riscul să luaţi în greutate mai bine de 3 kilograme într-un interval de una sau două săptămâni. „Absolut tot ce va fi surplus organismul va depozita”, atrage atenţia doctorul Dan Măcişanu, specialist în sistemul de slăbit Diet Club. Atenţie deosebită în primul rând la consumul de alcool. „Spre exemplu 200 de mililitri de coniac aduc calorii cât un hamburger”, atenţionează medicul Monica Măcişanu, de la Diet Club.

“Umeziţi-vă buzele şi ciocniţi”

Dintre toate produsele consumate de sărbători, alcoolul este poate cel mai nociv. „Aduce organismului glucide şi atât. Conţine zero nutrienţi. Ca să fie şi gazdele mulţumite şi să nu vă tot umple paharul, ciocniţi şi înmuiaţi-vă buzele, fără să beţi. Nu este cazul să consumaţi mult pentru a le face pe plac amfitrionilor”, subliniază medicul Monica Măcişanu. Mai mult, dacă la o petrecere vă propuneţi să alegeţi între dulciuri şi alcool iată cum puteţi proceda.

„Mâncaţi jumătate de pişcot şi beţi doar jumătate din paharul de şampanie”, vă recomandă ea. La capitolul băuturi alcoolice, se recomandă vinul roşu în cantităţi moderate de 200-500 mililitri pe zi, deoarece conţine tanin. „O substanţă cardio-protectoare, bună pentru cei care au probleme cu inima”, adaugă medicul Dan Măcişanu. Alte tipuri de băuturi pot fi considerate la fel de nocive precum fast-foodul. „În exces şi în timp distrug ficatul şi duc la o proastă absorbţie a vitaminelor, mai ales a celor de tip B”, completează medicul Monica Măcişanu.

Cel mai sigur este să consumaţi alcool la sfârşitul meselor şi nu înainte de acestea. „Alcoolul pe stomacul gol se absoarbe mai repede. Dacă îl beţi la sfârşit, după ce aţi mâncat, va fi asimilat mai greu”, explică medicul Dan Măcişanu.

Mâncarea tradiţională este destul de calorică, de aceea se impune să fiţi cumpătaţi, oricât insistă rudele să vă înfruptaţi. „Mâncaţi două sărmăluţe, o lingură de salată de boeuf, o feliuţă subţire de lebăr, una de tobă, eventual un cârnăcior, o ciorbă”, exemplifică medicul Monica Măcişanu cam cum ar trebui să arate masa de prânz. Pe de altă parte, în toată această perioadă, ar fi indicat să nu vă bazaţi alimentaţia strict pe cărnuri. „Încercaţi şi lactate, şi legume”, sugerează medicul Dan Măcişanu. Dintre dulciuri, alegeţi-le mai bine pe cele din cocă, cum este cozonacul. „Cele cu cremă, făcute din unt bătut şi frişcă, sunt cele mai nocive”, zice Monica Măcişanu.

“Puteţi să vă bucuraţi de toate bunătăţile, dar nu în cantităţi mari. Este indicat să aveţi un meniu cu puţine calorii, dar divers.” – Monica Măcişanu, specialist Diet Club

Ponturi

Alcoolul îngraşă, dar mai puţin decât pâinea albă, cartoful, zahărul şi orezul.

Pe lângă alcool, berea conţine maltoză, iar aceasta are indice glicemic 110. Spre comparaţie, glucoza are 100.

Băuturile acidulate de tip Cola au acid fosforic, iar acesta determină un dezechilibru între calciu şi proteine.

O sută de mililitri de whisky echivalează cu jumătate de litru de vin.

Dacă masa a fost bogată în lipide, alcoolul (băuturile digestive) poate ajuta la dizolvarea grăsimilor.

Reguli

1.Umpleţi stomacul întâi cu ce este sănătos: salate, lactate, legume, carne/peşte, supă.

2.Apoi, făceţi-vă poftele cu ce este mai puţin sănătos: glucide.

3.Indiferent de cât vă este de foame, nu daţi iama în dulciuri.

4.După mese, este ideală o plimbare de un sfert de oră, deoarce ajută la digestie. Chiar dacă după o masă copioasă vă ia somnul, ideal ar fi să faceţi câţiva paşi.

Cele mai citite

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă