12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO Bolizi de sute de cai putere...în miniatură. Gata de parcat...

GALERIE FOTO Bolizi de sute de cai putere…în miniatură. Gata de parcat pe birou!

Unul dintre cei mai mari producători de machete auto, Auto Art, a lansat o serie de noi modele, printre care o copie după Toyota GT 86. Cu toate că este doar o miniatură acest lucru nu o opreşte să concureze, aproape de la egal la egal, cu versiunea originală în ceea ce priveşte aspectul.

Vezi mai sus câteva imagini care pot induce în eroare chiar şi cei mai fini cunoscători. Lamborghini Countach, Toyota, Porsche, Jaguar E-Type toate par la fel de reale ca modelele în mărime originală.

Atât în cazul lui Toyota GT 86, cât şi al altor modele, precum Gallardo, pot fi vâzute inserţii de material textil care imită materialele folosite la crearea interiorului maşinilor la scară mare.

Toyota GT 86 poate atinge 100 km/h în circa 7,6 secunde, iar motorul de 2 litri dezvoltă o putere de 200 de cai. Modelul este una dintre cele mai dinamice maşini sport din plaja de preţ de sub 50.000 euro.

Miniaturile şi maşinile cult 

Producătorii auto dezvoltă o întregă cultură în jurul modelelor lansate, astfel că fanii au de unde alege obiecte sau suveniruri care să le amintească de maşina preferată. Însă cel mai puternic impact l-au avut dintotdeauna modelele în sine, desigur la o scară redusă, cel mai adesea 1:18.

Producătorii de machete au demonstrat că poate fi vorba de o artă chiar şi în simpla transformare a unui model într-o maşină numai bună de parcat pe birou, alături de cutia cu pixuri. Modelele au început astfel să aibă cât mai multe părţi mobile, precum uşile care se deschid, portierle, ba chiar şi faruri care se aprind. 

Cu toate că maşinile în miniatură au apărut cam în aceeaşi perioadă cu automobilele, copii identice ale unor modelelor reale au început să fie produse la scară mai mare abia după al doilea război mondial, când a luat amploare hobby-ul de a colecţiona machete auto. La început miniaturile erau confecţionate din lemn, însă cu timpul a început să fie folosit plasticul şi apoi metalul. Printre primii producători de astfel de modele se numără Meccano sau  Dowst Brothers.

Pasiunea unor colecţionari nu are limite, unele miniaturi putând costa chiar la fel de mult ca modelele originale. Cea mai scumpă machetă din lume costă nu mai puţin de 4,7 milioane de dolari şi este o copie a unui Lamborghini Aventador. 

În contextul unei industrii care valorează sute de miliarde de euro, cum este cea auto, miniaturile reprezintă o parte care pe cât insignifiantă pare, ca valoare de piaţă, tot pe atât de importantă este în mecanismul de marketing. 

 

 

 

Cele mai citite

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă