19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialGaddafi zboară pe urmele lui Saddam

Gaddafi zboară pe urmele lui Saddam

În timp ce pe străzile capitalei Tripoli luptele sunt în toi, Muammar Gaddafi apare pe postul naţional de televiziune pentru a demonstra că nu a fugit din ţară.

Cea mai recentă apariţie a lui Muammar Gaddafi în faţa unei camere de filmat ar putea fi şi ultima. Stând în cabina unei camionete cu o căciulă pe cap şi ţinând o umbrelă albă pe portiera deschisă, Gaddafi rosteşte doar câteva vorbe – un discurs bizar şi confuz, care ţine numai 22 de secunde.
“Vreau să arăt că sunt în Tripoli, nu în Venezuela”, spune dictatorul libian, adăugând apoi: “vroiam să le zic ceva tinerilor din Piaţa Centrală şi să stau până târziu alături de ei, dar a început să plouă. Slavă Domnului, este un lucru bun”.

Primii părăsesc deja corabia

Unii dintre aliaţii de încredere ai dictatorului s-au dezis de regimul acestuia: astfel, ministrul justiţiei a demisionat, iar exemplul său a fost urmat de mai mulţi ambasadori, printre care cei din China, Polonia, Tunisia şi India, şi reprezentantul Libiei la Liga Arabă.
Totodată, aproape întreg personalul delegaţiei Libiei de la Naţiunile Unite şi-a retras susţinerea pentru guvernul ţării, cerând armatei libiene într-un comunicat de presă să “îl răstoarne pe tiran” şi rugând Naţiunile Unite să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei, împiedicând astfel Forţele Aeriene să atace populaţia civilă şi să aducă pe teritoriul ţării mercenari din alte state africane. “Regimul Gaddafi a început un genocid împotriva propriului popor”, a declarat Ibrahim Dabbashi, adjunctul şefului misiunii diplomatice, “şi suntem convinşi că acum au loc în Libia crime împotriva umanităţii şi crime de război”. Diplomatul a adăugat că tuturor membrilor misiunii le este clar că revolta lor pune în pericol vieţile familiilor lor rămase în Libia, dar că, după cum a spus Dabbashi, “vieţile lor sunt în această situaţie oricum în pericol”.

Poziţia armatei, sub semnul întrebării

Luni, două avioane de luptă libiene au aterizat în Malta. Piloţii, doi colonei ai Forţelor Aeriene, au declarat că primiseră ordin să tragă asupra populaţiei civile din Benghazi, dar că în ultimul moment au decis să nu îl urmeze, îndreptând avioanele către micul stat-insulă din Marea Mediterană, unde au cerut azil politic.
De asemenea, se pare că în mai multe oraşe armata s-a aliat cu protestatarii, ajutându-i pe aceştia să preia controlul în Benghazi şi alte localităţi. Pe de altă parte, atât forţele aeriene cât şi marina libiană au atacat mai multe baze militare, un semn că cel puţin anumite părţi ale armatei se află în conflict deschis cu regimul lui Gaddafi.

Tripoli, în stare de asediu

Străzile capitalei libiene au fost martorele unor lupte sângeroase între demonstranţi şi forţe pro-guvernamentale. În mai multe cartiere ale capitalei, protestatarii au ridicat baricade din fier vechi şi tomberoane, reuşind să ţină la distanţă trupele loiale lui Muammar Gaddafi. De asemenea, tinerii au adunat maldăre de pietre, pregătindu-se astfel pentru un posibil asalt asupra baricadelor.
În centrul oraşului s-au dat lupte grele, demonstranţii fiind atacaţi nu numai de către unităţi speciale ale armatei şi grupuri de mercenari, dar şi de către aviaţie; astfel, conform unor martori prezenţi la faţa locului, avioane de luptă au aruncat “bombe mici” asupra maselor de demonstranţi, iar elicopterele de luptă au deschis focul cu mitraliere.
Din Tripoli s-a pornit un adevărat exod, autostrăzile fiind pline până la refuz cu maşini care încercau să părăsească oraşul. În schimb, forţele guvernamentale au blocat accesul în oraş, împiedicând astfel posibili demonstranţi din afara oraşului să se alăture protestatarilor din centru. În capitală s-au format cozi lungi la benzină şi alimente de bază.

Altertă de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe a actualizat alerta de călătorie pentru Libia, nivelul fiind acum “Evitaţi călătoriile!”. MAE avertizează că cetăţenii români care se deplasează în asemenea zone de risc o fac pe proprie răspundere. Până acum, la ambasada română de la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară, dintre care 220 priveau modalităţile de părăsire a zonei. În acest moment, în Libia se află aproximativ 500 de cetăţeni români, alţi 80 întorcându-se deja în ţară prin curse regulate sau speciale.
De asemenea, MAE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Libiei la Bucureşti, transmiţându-i îngrijorarea autorităţilor române privitor la situaţia din Libia şi solicitându-i ca autorităţile libiene să-i protejeze pe cetăţenii români aflaţi pe teritoriul acestei ţări şi să nu le pună obstacole artificiale, ca de exemplu vizele de ieşire, celor care vor să părăsească Libia.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă