7.2 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialG8: divergente inevitabile

G8: divergente inevitabile

Pe fondul divergentelor legate de clima, statutul Kosovo ori dosarul nuclear iranian, ministrii de Externe din G8 s-au reunit ieri la Potsdam pentru a pregati agenda summitului din iunie al organizatiei.
Gazda reuniunii ministeriale a fost castelul Cecilienhof, unde in 1945 se intalneau Churchill, Stalin si Truman. Dupa 62 de ani, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a incercat sa obtina sprijinul omologilor din statele industrializate in privinta a trei rezolutii ONU – cele legate de Iran, de provincia Kosovo si de regiunea sudaneza Darfur.
Primele doua subiecte ii divizeaza puternic pe rusi si pe occidentali. In cazul Iranului, Rice a pledat in favoarea adoptarii de noi sanctiuni pentru a determina regimul de la Teheran sa renunte la programul nuclear. In ceea ce priveste Kosovo, este cunoscuta opozitia Rusiei fata de planul propus de mediatorul ONU Martti Ahtisaari privind independenta acestei provincii. Un compromis nu este totusi imposibil. Ziarul croat Jutarnji List cita "surse apropiate guvernului rus" potrivit carora Moscova ar accepta planul Ahtisaari. Cu trei conditii: moratoriu pe doi ani privind aderarea Kosovo la ONU, prezenta militara rusa in enclavele sarbesti si angajamentul NATO ca nu va invita Ucraina si Georgia sa devina membri ai organizatiei. Dar Rusia a dezmintit.
O alta problema delicata este incalzirea globala. SUA au propus in premiera stabilirea pana la sfarsitul lui 2008 a unui nou acord pentru protejarea climei, in cazul tarilor care polueaza cel mai mult. Washingtonul doreste o alternativa care sa duca la o indepartare de Protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012. Dar, dupa cum scria Süddeutsche Zeitung, aceasta propunere nu va face decat sa intensifice conflictul referitor la clima dintre Berlin (care vrea angajamente concrete) si Washington.
Situatia din Orientul Mijlociu a fost un alt subiect abordat la reuniunea de la Potsdam, unde Bernard Kouchner si-a facut prima aparitie ca ministru de Externe al Frantei.

» SUMMIT DUPA GARD

In perspectiva summitului G8 din 6-8 iunie, accesul in statiunea balneara germana Heiligendamm de la Marea Baltica a fost interzis publicului. Localitatea a fost imprejmuita cu un gard metalic lung de 11,6 kilometri si inalt de 2,50 metri. Aceasta bariera, menita sa tina la distanta zecile de mii de manifestanti, a starnit critici din cauza costurilor sale (12,5 milioane de euro). Circulatia va fi interzisa publicului pana la 9 iunie, a doua zi dupa incheierea summitului. Circa 16.000 de politisti – mai mult de 5% din efectivele tarii – vor fi mobilizati pentru asigurarea securitatii. Aproximativ 100.000 de manifestanti antiglobalizare sunt asteptati cu ocazia summitului.

Cele mai citite

Salvamontiştii avertizează turiştii: Echipamente adecvate şi precauţii pentru un weekend la munte cu vreme extremă

Salvamontiştii recomandă turiştilor care doresc să petreacă acest final de săptămână la munte să se pregătească pentru condiţii meteo severe, cu temperaturi scăzute, vânt...

Tineri pierduți între bănci și birouri: un sfert din Generația Z lucrează în joburi nepotrivite

Conform World Economic Forum, până în 2025, 40% dintre angajați vor avea nevoie de recalificare, din cauza progreselor rapide ale AI România se confruntă cu...

Livrarea coletelor se va scumpi în 2025, estimează CEO-ul unei companii de curierat

Potrivit lui Lucian Baltaru, CEO Sameday, intervievat de Economica.net, costurile serviciilor de curierat vor crește în 2025, ca urmare a majorării salariului minim și...
Ultima oră
Pe aceeași temă