12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFuneralii militare la Ierusalim: Fostul premier israelian Ariel Sharon a fost înhumat

Funeralii militare la Ierusalim: Fostul premier israelian Ariel Sharon a fost înhumat

Fostul premier israelian Ariel Sharon a fost înhumat luni după-amiază la ferma familiei sale din sudul Israelului, alături de soţia sa Lili, aşa cum şi-a dorit, relatează Mediafax.

La aceste funeralii militare, opt generali ai armatei israeliene au purtat sicriul înfăşurat în drapelul israelian în timp ce erau rostite rugăciuni. Ulterior, ei au coborât sicriul în mormânt, după care l-au acoperit cu pământ.

Potrivit tradiţiei evreieşti, cei doi fii ai defunctului, Omri şi Gilad, au recitat la microfon “Kaddish”, rugăciunea morţilor. Anterior, un rabin militar a rupt gulerele cămăşilor lor, în semn de doliu.

Rostind elogiul funebru, şeful Statului Major, generalul Benny Gantz a promis să rămână fidel moştenirii “combatantului”, amintind lunga sa carieră militară.

Printre personalităţile israeliene şi străine figurau în primul rând vicepreşedintele americane Joe Biden şi fostul premier britanic Tony Blair, emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu.

Mai multe sute de israelieni asistau la funeralii la distanţă.

Sicriul lui Ariel Sharon a fost dus la ferma Sycamore, la bordul unui vehicul militar după o ceremonie omagială oficială organizată în faţa Knessetului din Ierusalim.

Ariel Sharon, cel de-al unsprezecelea premier al Israelului, a decedat sâmbătă la vârsta de 85 de ani, după ce a fost în comă profundă timp de opt ani, în urma unui atac cerebral.

Din partea Statelor Unite ale Americii a fost prezent vicepreşedintele Joe Biden, care va conduce delegaţia ce va „aduce un omagiu parteneriatului solid dintre Statele Unite şi Israel”, potrivit unui comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis premierului israelian Benjamin Netanyahu un mesaj de condoleanţe în legătură cu decesul lui Ariel Sharon. Potrivit Kremlinului, “preşedintele Rusiei a apreciat calităţile personale deosebite şi acţiunile lui Ariel Sharon vizând protejarea intereselor Israelului, remarcând respectul pentru Sharon în rândul compatrioţilor, precum şi autoritatea sa pe scena internaţională”.

Preşedintele rus a transmis condoleanţe familiei lui Ariel Sharon şi “întregului popor israelian”. De asemenea, Putin “a subliniat că Rusia îşi va aminti de Ariel Sharon ca de un susţinător al relaţiilor ruso-israeliene de prietenie, care a avut o contribuţie personală importantă la consolidarea cooperării bilaterale”, a anunţat preşedinţia rusă, în pagina sa electronică.

Cancelarul german Angela Merkel deplânge moartea lui Ariel Sharon, apreciind că fostul premier israelian a fost un patriot care “a făcut un mare serviciu ţării sale”. În opinia lui Merkel, Sharon, “prin deciziile sale curajoase, a încercat să retragă coloniştii israelieni din Fâşia Gaza, a făcut un pas istoric către o înţelegere cu palestinienii şi o soluţie cu două state”.

Şi premierul britanic David Cameron a transmis condoleanţe după moartea lui Ariel Sharon, apreciind că fostul premier israelian este “una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Israelului”. 

“Ariel Sharon este una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Israelului şi, în calitate de premier, a luat decizii curajoase şi controversate, urmărind pacea, înainte să fie tragic imobilizat”, a declarat Cameron. “Israelul a pierdut astăzi un lider important”, a adăugat premierul britanic.

Fostul preşedinte american Bill Clinton şi soţia sa, fost secretar al Departamentului de Stat, Hilary Clinton, au transmis un mesaj de condoleanţe. “Ariel Sharon şi-a oferit viaţa statului Israel; a luptat pentru susţinerea şi apărarea Israelului şi, la finalul îndelungatei sale cariere, a creat un nou partid politic dedicat unei păci juste şi durabile”, se arată în comunicatul celor doi. 

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a salutat “curajul politic” de care Ariel Sharon a dat dovadă prin decizia de retragere a trupelor şi coloniilor israeliene din Fâşia Gaza în anul 2005, îndemnându-l pe actualul premier Benjamin Netanyahu să se inspire din “pragmatismul” fostului prim-ministru.

“Ariel Sharon ne va rămâne în memorie pentru curajul politic şi determinarea de care a dat dovadă aplicând decizia dureroasă şi istorică de retragere a coloniştilor şi militarilor israelieni din Fâşia Gaza”, a declarat Ban Ki-moon, potrivit purtătorului său de cuvânt, Martin Nesirky.

“Premierul Benjamin Netanyahu poate avea ca sursă de inspiraţie pragmatismul lui Ariel Sharon, pentru a crea un stat palestinian independent şi viabil care să coexiste alături de Israel”, a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis condoleanţe după moartea fostului premier israelian Ariel Sharon, pe care l-a descris ca fiind un “lider care şi-a consacrat viaţa statului Israel”.

“Reafirmăm angajamentul neclintit în favoarea securităţii Israelului şi ataşamentul faţă de prietenia durabilă între ţările şi popoarele noastre”, a spus Obama într-un scurt comunicat.

Preşedintele francez François Hollande a declarat că fostul premier israelian Ariel Sharon a jucat “un rol important în istoria ţării sale”. “După o lungă carieră militară şi politică, a ales să se întoarcă către un dialog cu palestinienii”, a declarat preşedintele francez, citat într-un comunicat. “Prezint sincere condoleanţe familiei şi poporului israelian”, a adăugat Hollande.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă