20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFratii Dardenne, in cursa pentru al treilea Palme d’Or

Fratii Dardenne, in cursa pentru al treilea Palme d’Or

Cel de-al patrulea episod al seriei "Indiana Jones" a primit reactii moderate in urma premierei de la Cannes.

Luni, fratii Dardenne, de doua ori premiati cu trofeul Palme d’Or in trecut (in 2002 pentru "Rosetta" si in 2005 pentru "L’Enfant"), au revenit in competitie cu "Le Silence de Lorna", iar regizorul american James Gray a prezentat ultimul sau film, "Two Lovers", cu Gwyneth Paltrow si Joaquin Phoenix, relateaza AFP.

Fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne cunosc foarte bine Cannes-ul. Sunt unii dintre putinii cineasti care au primit Palme d’Or-ul de doua ori, au mai fost prezenti in competitie in 2002 cu "Le Fils" si in sectiunea paralela, in 1996, cu "La Promesse". Anul trecut, s-au numarat printre cineastii selectati pentru a contribui la filmul colectiv realizat cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Festivalului de la Cannes, "Chacun son cinéma".
Anul acesta, cei doi frati belgieni revin in competitie cu "Le Silence de Lorna". Pentru a putea deveni proprietara unui bufet impreuna cu prietenul ei, Lorna, o tanara femeie albaneza care locuieste in Belgia, devine complice la combinatiile diabolice ale interlopului Fabio. Fabio aranjeaza o casatorie falsa cu Claudy, pentru ca Lorna sa poata obtine cetatenia belgiana, iar apoi ea trebuie sa se marite cu un mafiot rus dispus sa plateasca oricat pentru a obtine cetatenia. Insa, pentru ca al doilea mariaj sa poata fi facut, Fabio planuieste sa-l omoare pe Claudy, iar Lorna trebuie sa pastreze tacerea.

Filmat in toamna trecuta, la Liège, cu un buget de 4 milioane de euro, "Le Silence de Lorna", in care joaca obisnuitii filmelor fratilor Dardenne – Jérémie Renier si Fabrizio Rongione, le-ar putea aduce regizorilor belgieni performanta inedita de a castiga pentru a treia oara trofeul suprem de la Cannes.
De urmarit este si cea de-a doua pelicula prezentata in competitie, ultimul film al regizorului James Gray, care a mai facut senzatie pe Croazeta, in urma cu un an, cu filmul "We Own the Night", ignorat insa la palmaresul final. "Two Lovers", filmul cu care James Gray revine anul acesta in competitie, prezinta ezitarile unui barbat atunci cand are de ales intre a se casatori cu o femeie aleasa de parintii lui si a se revolta, urmandu-si sentimentele pentru noua si frumoasa sa vecina, de care este indragostit nebuneste. Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw si Isabella Rossellini alcatuiesc distributia acestui film, mai romantic decat precedentele realizari ale regizorului.

Festivalul de la Cannes nu a fost nici Eldorado, nici "Templul Blestemat" pentru "Indiana Jones and The Kingdom of The Chrystal Skull", relateaza AFP in urma reactiilor la premiera mondiala a filmului, care a avut loc duminica la Cannes. Cel de-al patrulea episod al aventurilor lui Indiana Jones a fost relativ bine primit de critici in urma premierei, chiar daca entuziasmul a fost mai mare inaintea proiectiei.
Duminica, aplauze calde, dar nu furtunoase au salutat finalul filmului "Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal", care a durat doua ore. Filmul produs de George Lucas si regizat de Steven Spielberg a scapat de huiduielile care au marcat esecul unor episoade, fara sa primeasca insa nici ovatiile care au intampinat triumful altora. Adevarata euforie s-a consumat inainte de proiectie. Mai multi spectatori au cantat celebrul generic in intunericul de dinaintea inceperii filmului, iar aplauze puternice au intampinat prima aparitie a palariei de fetru a arheologului-aventurier interpretat de Harrison Ford, in varsta de 65 de ani, la 19 ani dupa episodul anterior. Mai mult de 3.000 de persoane s-au inghesuit in preajma covorului rosu la gala glamuroasa care a avut loc inaintea premierei.

"Este un produs industrial finalizat. Nu suntem entuziasti, doar multumiti. Am facut turul de pista pe care il asteptam", a declarat pentru AFP Alain Spira, jurnalist de la Paris Match. "Sunt un pic enervat", spune si cronicarul de la Le Parisien. Presa de limba engleza este insa ceva mai favorabila filmului. "La nouasprezece ani de la ultima lor aventura, regizorul Steven Spielberg si starul Harrison Ford reusesc cu usurinta sa regaseasca ritmul, cu o poveste si un stil foarte aproape de cele care au facut seria «Indiana Jones» atat de populara", scrie Todd McCarty de la Variety. Insa Kirk Honneycut, de la Hollywood Reporter, a declarat pentru Reuters: "Audienta s-a trezit intr-un montaigne russe care nu dadea semne ca o sa se mai opreasca timp de doua ore, dar nu a primit cine stie ce poveste, sau personaje, sau umor".

"Nu mi-e teama, ma astept sa fiu criticat. Nu e un lucru neobisnuit ca ceva care are succes si este popular sa fie criticat de anumiti oameni si chiar ma astept ca acest lucru sa se intample si nu ma ingrijoreaza deloc", a spus Harrison Ford in cadrul conferintei de presa la care a participat alaturi de Lucas si Spielberg. "Eu lucrez pentru oamenii care platesc biletul pentru a vedea filmul. Acestia sunt clientii mei si ma concentrez pe a le oferi acestora cea mai buna experienta posibila", a adaugat acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă