20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFRANŢA: Şapte centrale nucleare, survolate de avioane fără pilot în octombrie

FRANŢA: Şapte centrale nucleare, survolate de avioane fără pilot în octombrie

Grupul energetic EDF a anunţat că  şapte centrale nucleare din Franţa, dintre care una dezafectată, au fost survolate de avioane fără pilot în cursul acestei luni, "fără consecinţe asupra siguranţei sau funcţionării instalaţiilor". Prezenţa avioanelor fără pilot a fost detectată în special în săptămâna 13-20 octombrie, în general în cursul nopţii sau dimineaţa care a precizat că a depus de fiecare dată o plângere la poliţie, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Potrivit organizaţiei Greenpeace, "survolările în cauză au avut loc, în unele cazuri, în aceeaşi zi în patru locuri aflate la distanţe unele faţă de altele – Bugey, Gravelines, Chooz, Nogent-sur-Seine, ceea ce confirmă o operaţiune la scară largă".

Sediul Comisariatului pentru Energie atomică din Saclay, la periferia Parisului, a fost, de asemenea, survolat de un avion fără pilot, a afirmat organizaţia Greenpeace, într-un comunicat.

Greenpeace "neagă orice implicare" în aceste incidente şi cere autorităţilor să declanşeze o anchetă în urma acestor incidente. "Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu producerea şi repetarea acestor incidente, pentru care atât EDF, cât şi forţele de ordine nu au oferit niciun răspuns", a afirmat Yannick Rousselet, reprezentant al Greenpeace, într-un comunicat.

Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ASN), care verifică în ce măsură centralele sunt pregătite să reziste la un eventual accident aviatic sau la un atac terorist, a refuzat să se pronunţe în legătură cu aceste incidente.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă