30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialFoto. Ce navă românească au vizitat militarii americani

Foto. Ce navă românească au vizitat militarii americani

Militarii americani dislocați la Baza Mihail Kogălniceanu (Constanța) au vizitat cea mai celebră navă a Marinei Militare a României, nava-școală Mircea.

Vasul este socotit un simbol al tradițiilor din Marina Română și reprezintă unul dintre ultimele nave militare cu pânze aflat încă în exploatare, la nivel internațional.

În mod impropriu, nava românească este denumită, de foarte multe ori, bricul Mircea. Nava-școală Mircea este un velier tip bark, construit în perioada 1938 – 1939 la Hamburg (Germania). Șantierul naval din Hamburg a construit cinci veliere identice, aflate încă în dotarea Germaniei, Statelor Unite, Portugaliei și României.

Nava Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare a României la data de 1 mai 1939.

Prima navă militară a României care a traversat Atlanticul

În anul 1976, la invitația Statelor Unite, Mircea a fost prima navă militară a României care a traversat Oceanul Atlantic, pentru a participa la parada internațională din cadrul Bicentenarului Independenței SUA.

În aceste zile, militarii americani de la Kogălniceanu au vizitat vasul românesc în cadrul unei serii de acțiuni desfășurate împreună cu studenții Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanța. Americanii au mai vizitat simulatorul de navigație de la Academia Navală și au participat la întreceri sportive cu studenții militari români.

În același timp, trei cadeți români au fost prezenți la o acțiune educațională organizată de American Corner la Universitatea Ovidius, unde militarii americani au donat cărți pentru elevii școlilor din județul Constanța.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impactul economic al recrutării muncitorilor asiatici în România

De la 50.000 de muncitori străini stabiliți în România în 2021, în 2024 se preconizează un număr estimativ de 100.000. Acest fenomen este în...

Comisia Europeană a aprobat achiziționarea Alpha Bank România de către UniCredit

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania S.A. de către UniCredit S.p.A. din Italia. Această aprobare a fost acordată în baza...

Opt morți și 21 de răniți după un atac cu o rachetă rusească la Krivoi Rog

Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă