26.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiDu-te vino cu punctul de amendă. Deși suntem țara cu cei mai...

Du-te vino cu punctul de amendă. Deși suntem țara cu cei mai mulți morți, amenzile sunt nesemnificative

Guvernul face cadou șoferilor menținerea punctului de amendă la nivelul actual, deși acesta ar trebui să crească de la 1 iulie, în ciuda faptului că țara noastră ocupă locul 1 la accidente la nivelul Uniunii Europene.

Odată cu majorarea salariului minim de luna viitoare, șoferii se întreabă cât va fi punctul de amendă. Deși în primă fază, premierul anunța că punctul de amendă va fi înghețat, ulterior Guvernul nu a mai dat OUG. În schimb, ulterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că punctul de amendă nu va fi afectat de majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie. Măsura va fi prevăzută într-un act la care lucrează în prezent Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Punctul de amendă este în responsabilitatea MAI. Termenul până la care trebuie să vină cu o propunere este data de 1 iulie, dar cum a spus domnul prim-ministru valoarea punctului de amendă nu va fi afectată (n.a de creșterea salariului minim brut). Noi suntem coiinițiatori ai măsurii și va fi o propunere de act normativ, rândul trecut a fost o Ordonanță de urgență prin care valoarea punctul de amendă a rămas la fel”, a declarat ministrul Finanțelor.

Premierul Marcel Ciolacu a spus anterior că valoarea punctului de amendă va fi înghețată la valoarea actuală și nu va fi afectată de majorarea salariului minim brut, dar pentru asta este nevoie de o ordonanță de urgență.

„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat Constantin. Acesta a admis că în lipsa măsurii înghețării punctului de amendă, de la 1 iulie amenzile de circulație vor crește.

„Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cum se calculează punctul de amendă

La începutul acestui an, Guvernul a stabilit o nouă metodă de calcul a punctului de amendă. Conform acesteia, valoarea punctului de amendă a fost redusă la 5% din salariul minim brut pe țară, înlocuind valoarea anterioară de 10%. În trecut, Guvernul a menținut constant punctul de amendă la 145 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de amendă a fost stabilit la 165 de lei.

În lipsa unei decizii a Guvernului de a îngheța punctul de amendă printr-un act normativ, acesta va crește la 185 de lei.

România este în fruntea țărilor europene în ceea ce privește numărul de decese provocate de accidentele rutiere. Mai exact, avem cea mai mare rată: 86 de decese la un milion de locuitori, potrivit raportului Eurostat

Punctul de amendă în Grecia și Bulgaria

Amenzile în Grecia și Bulgaria nu sunt deloc de neglijat. Zeci de mii de turiști se vor deplasa în această vară către destinații precum Grecia sau Bulgaria, iar pentru infracțiunile încălcate acolo se plătesc amenzi, mult mai usturătoare de la noi.

În Bulgaria, de exemplu pentru conducerea sub influența alcoolului, amenda este între 255 – 510€
·         Depășirea vitezei cu până la 20 km/h: între 10 și 180€
·         Trecerea pe culoarea roșie a semaforului: 25€
·         Nepurtarea centurii de siguranță: 25€
·         Parcare neregulamentară: până la 102€
·         Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului: 25€
·         În cazul unei defecțiuni, este obligatoriu să purtați vestă reflectorizantă atunci când părăsiți vehiculul; dacă nu o purtați, amenda este de 25€
·         Dacă nu aveți luminile de zi aprinse în timpul zilei: 25€

Amenzile rutiere în Grecia sunt următoarele:

·         Conducerea sub influența alcoolului: 78 – 1.200€
·         Depășirea vitezei în localitate cu până la 20 km/h: 100€
·         Trecerea pe culoarea roșie a semaforului și depășirea pe linie continuă: 700€
·         Nepurtarea centurii de siguranță: 350€
·         Parcare neregulamentară: între 40 și 80€
·         Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului: 100€
·         Luminile de zi sunt obligatorii doar în caz de vizibilitate redusă în tuneluri
·         Fumatul în vehicul în prezența unui copil sub 12 ani implică o amendă de 1.500€ și suspendarea permisului de conducere.

Diferența dintre țara noastră și Bulgaria sau Grecia este că amenzile sunt mult mai mari, iar mulți dintre cei care încalcă regulile riscă să rămână fără permis de conducere pe viață.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă