22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO. Ce legătură există între MOARTE, Victor Ponta, CIANURĂ şi gaze de...

FOTO. Ce legătură există între MOARTE, Victor Ponta, CIANURĂ şi gaze de şist?

UPDATE. Între 700 şi 800 de persoane au protestat, miercuri, de Ziua Mondială a Mediului, în opt oraşe din ţară, împotriva problemelor de mediu din ţară, conform estimărilor oferite României Libere de liderul Asociaţiei “România fără Ei”. Manifestanţii au spus şi că au fost “şicanări” din partea autorităţilor în Bucureşti şi Iaşi.

George Epurescu a spus că, la manifestaţia din Bucureşti, au participat aproape 200 de persoane şi au existat “şicanări” din partea autorităţilor “la fiecare pas”, inclusiv cu staţia de amplificare. Astfel, a povestit liderul Asociaţiei “România fără Ei”, deşi în discuţiile cu Primăria Capitalei, organizaţiile de mediu au spus că va fi şi o staţie de amplificare, în protocol nu a apărut acest lucru. Şi la Iaşi, protestatarii au avut probleme, în sensul că Primăria nu a vrut să autorizeze evenimentul, pentru că actele au fost depuse cu două zile şi jumătate înainte, în loc de trei.

În total, la manifestaţiile organizate în Iaşi, Cluj, Bucureşti, Oradea, Rădăuţi, Mangalia, Sibiu şi Sighişoara au participat 7-800 de persoane.

“Oamenii au reacţionat pozitiv, au fost receptivi şi au plecat cu materialele acasă, şi-au dat seama că nu noi minţim”, a explicat George Epurescu.

De Ziua Mondială a Mediului, ecologiştii din România vor protesta în opt oraşe din ţară împotriva exploatării gazelor de şist şi a aurului de la Roşia Montana, împotriva microhidrocentralelor şi a folosirii pesticidelor care omoară albinele, se arată într-un comunicat  al Coaliţiei pentru Mediu, remis  miercuri redacţiei.

Peste 1.000 de oameni din toată ţara vor ieşi în stradă, conform estimărilor celor trei organizatori- Coaliţia pentru Mediu, Asociaţia “România fără Ei” şi Campania “Salvaţi Roşia Montană!”.

În răspuns la protestele anunţate, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că autorităţile sunt “deschise”, iar “Coaliţia pentru Mediu ştie la fel de bine ca şi autorităţile de mediu că, pentru faza de peste cinci ani, de exploatare, este nevoie de alte proceduri decât pentru explorare” (a gazelor de şist, n.red.).

Proteste în opt oraşe din România şi în Bulgaria

Miercuri, vor fi campanii de informare şi proteste în opt oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Rădăuţi, Mangalia, Sibiu şi Sighişoara. De asemenea, vor exista manifestaţii de sprijin şi în Bulgaria, la graniţa Vama Veche, şi la Sofia. În total, sunt aşteptaţi  aproximativ 1.000 de manifestanţi la evenimentul “România în stradă, pentru viaţă şi natură!”, a explicat, pentru România Liberă, activistul George Epurescu, de la asociaţia “România fără Ei”.

Roşia Montană, gazele de şist, organismele modificate genetic, microhidrocentralele, pesticidele care omoară albinele, ameninţarea Dunării şi Deltei, defrişările masive ale pădurilor, poluarea aerului sunt principalele direcţii de acţiune şi luptă ale societăţii civile şi ale cetăţenilor. Cu toate acestea, vocea cetăţenilor şi a societăţii civile răzbate cu greutate în media datorită şirului nesfârşit de scandaluri politice. Agenda cetăţenilor nu este agenda politicienilor”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Citeşte şi Plumb: Explorarea gazelor de şist nu prezintă niciun risc în privinţa protecţiei mediului

Activistul George Epurescu a mai spus că, prin acţiunile de miercuri, ecologiştii urmăresc “ca oamenii să afle despre aceste lucruri, pentru că există o secretomanie şi autorităţile se opun informării. După ce am reuşit blocarea la Vaslui şi Comisia Europeană se chinuie să interzică folosirea pesticidelor care omoară albinele, Ministerul Agriculturii se opune“.

În Bucureşti, de la ora 16.00, la Universitate, se organizează o expoziţie de mediu, unde oamenii vor fi informaţi asupra problemelor cu care se confruntă, în prezent, România. Ulterior, vor fi şi proteste, a precizat, pentru România Liberă, reprezentanta Coaliţiei pentru Mediu, Elena Pătrăţeanu.

În Bulgaria, sunt anunţate manifestaţii împotriva exploatării gazelor de şist în Dobrogea, la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, informează Novinite.com, potrivit Mediafax. Bulgarii vor protesta începând cu ora prânzului.

Programul acţiunilor de informare şi protestelor:

Bucureşti: Piaţa Universităţii Statui: orele 16.00 – 21.00 expozitie mediu, 18.00-20.00: miting

Cluj-Napoca (18.00): Piaţa Unirii (Tinerii Mânioşi)

Mangalia (17.00) Casa de Cultură

Iaşi (18.00) Parcul Copou (Organizator A.C.A.R)

Sibiu (17.00) Piaţa Mare

Oradea (18.00) Piaţa Unirii (Academia Civică)

Sighişoara (17.00) Piaţa Muzeului

Radăuţi: (18.00) Parcul Central

Timişoara, Alba Iulia: campanii de informare stradală

Cele mai citite

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă