30 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO Cât costă cele mai SCUMPE feluri de mâncare

FOTO Cât costă cele mai SCUMPE feluri de mâncare

Prin combinaţii de ingrediente care nu se găsesc pe toate drumurile, chiar şi cele mai banale feluri de mâncare pot deveni extravagante. Însă, din păcate, şi inaccesibile, arată mentalfloss.com.

Cei mai scumpi burgeri
 
Se servesc într-un restaurant din New York şi costă 295 de dolari. Cum se explică acest preţ? “Burgerul extravagant”, după cum e denumit deliciul culinar, conţine un soi japonez de vită, Wagyu, gătit în unt din trufe albe, brânză Cheddar Montgomery, trufe negre şi un ou de prepeliţă. Toate acestea sunt servite pe o chiflă rumenă, stropită cu unt din trufe albe, creme fraiche şi caviar. Dacă toate astea nu sunt îndeajuns că să justifice cei 295 de dolari, mâncarea vine alături de o scobitoare din aur, încrustată cu diamante. 
 
În cazul în care 300 de dolari nu vi se pare prea mult, se poate şi mai… scump. Restaurantul Fleur din Vegas serveşte Burgerul Fleur 5.000. De la ce vine 5.000? Atât costă burgerul cu vită Wagyu, pateu din foie gras cu sos de trufe şi trufe negre. Preţul include şi o sticlă de vin Château Petrus, în valoare de 2.500 de dolari. 
 
Cel mai scump desert
 
Este găsit în acelaşi restaurant din New York, Serendipity, ai cărui bucătari nu par să se înfrâneze când vine vorba de ingrediente rafinate. Desertul cu îngheţată “Frrrozen Haute Chocolate” conţine 28 de feluri de cacao, dintre care jumătate se număra printre cele mai scumpe ale lumii.

Îngheţata, precum şi cupa în care este servită, sunt decorate cu aur comestibil. Mai mult decât atât, odată cu desertul, clientul primeşte o brăţara din aur de 18 carate, dar şi o linguriţă din aur, ambele încrustate cu diamante. Cât plătesc cei care îşi doresc un astfel de festin? 25.000 de dolari.
 
Curry de 3.200 de dolari
 
În meniul Braseriei Bombay, din Londra, apare sub denumirea Samundari Khazana, care înseamnă “comoara din fructe de mare”. Ce conţine? Crab Devon, trufa albă, caviar Beluga, un soi scoţian de crevete acoperit cu foiţă de aur, patru ouă de prepeliţă şi un soi de moluşte (abalones).  
 
 Cea mai scumpă plăcintă
 
Se poate mânca în Lancashire, Anglia. O felie costă 1,781 de dolari, plăcintă întreagă, 14.260. 
Preţul poate fi justificat de combinaţia de vită file Wagyu în valoare de 870 de dolari, ciuperci chinezeşti matsutake (400 de dolari/ 450g), trufe negre şi ciuperci franţuzeşti (160 de dolari/ 450g). Reţeta necesită şi două sticle de vin Château Mouton Rothschild din 1982 (1,740 de dolari/sticlă), precum şi o foiţă de aur comestibil pentru crustă. 
 
Un covrig. 1.000 de dolari. 
 
Cei care calcă pragul Hotelului Westin din New York au ocazia să guste cel mai scump covrig – cremă de brânză cu trufe albe, jeleu Riesling cu Goji Berry şi, bineînţeles, foiţă de aur. 
 
Cea mai scumpă pizza
 
Se găseşte la o pizzerie din Malta şi costă 24.000 de dolari. Toţi banii strânşi din comenzile pentru această pizza (care conţine, printre altele, 100 de grame de trufe albe şi foiţă de aur) sunt donaţi pentru caritate. 
 
145 de dolari pentru un hot-dog
 
Sau, mai în detaliu, 145 de dolari pentru o focaccia coaptă în unt din trufe albe, carne de vită cu muştar franţuzesc, usturoi şi maioneză din verdeţuri, rondele de ceapă sote, legume verzi, bacon afumat, brânză suedeză (care costă 200 de dolari/450g), roşii, coacăze uscate, piper şi un oţet balsamic din fructe, amestecat cu ulei de măsline.
 
Cea mai scumpă supă
 
Cât costă un castron din supă din carne de rechin, moluscă abalone, ciuperci japoneze, castravete de mare, scoici uscate, pui, jambon “huan”, porc şi ginseng? 190 de dolari. Comenzile trebuie făcute cu cinci zile în avans, pentru ca bucătarul să poată face rost de toate ingredientele. 
 
Sushi
 
Cinci bucăţi costă aproape 2.000 de dolari. Fiecare dintre acestea este învelită în foiţă de aur şi ornată cu caviar, perle Mikimoto şi un diamant. Cât despre peştele din interior, niciun cuvânt. Dacă vi se face vreodată poftă, tot ce trebuie să faceţi este să vorbiţi cu bucătarul filipinez Angelito Araneta Jr.

Cele mai citite

Naționala de fotbal feminin a României a învins Bulgaria și este liderul grupei în preliminariile Campionatului European

Echipa națională de fotbal feminin a României a învins la București echipa Bulgariei, cu 1-0, în preliminariile Campionatului European de Fotbal Feminin din 2025. Unicul...

Ciolacu: “Se face o analiză foarte clară cu producătorii din România pentru produsele de bază”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că Guvernul face o analiză cu privire la preţurile produselor de bază ale producătorilor din România. "În momentul...

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă