21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialFotbal, Liga I: Patronii certaţi au pierdut meciul cu televiziunile prietene

Fotbal, Liga I: Patronii certaţi au pierdut meciul cu televiziunile prietene

Conducătorii celor mai importante cluburi din Liga I nu reuşesc să ajungă la o înţelegere privind strategia pe care ar trebui s-o abordeze după ce televiziunile comerciale au obţinut o primă “victorie” în cursa pentru vânzarea drepturilor de televizare a fotbalului românesc.

Cum niciuna dintre tabere nu pare să cedeze, suporterii riscă să rămână fără posibilitatea de a vedea la televizor majoritatea meciurilor din campionat, a aflat romanialibera.ro după ce a stat de vorbă cu patronii cluburilor Oţelul Galaţi şi FC Timişoara, primele două echipe din clasamentul Ligii I, şi cu directorul general al televiziunii Dolce, una dintre câştigătoarele primei licitaţii organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.

De vreme ce LPF nu a reuşit să vândă decât trei din cele nouă pachete TV puse la dispoziţie, şeful Dumitru Dragomir şi reprezentanţii cluburilor vor trebui să facă front comun pentru a putea să sporească atractivitatea ofertei. Însă tocmai acest lucru pare cel mai greu de realizat.

Marian Iancu: “Cerem mai mult”

Cert este că fiecare potenţat din Liga I are o idee distinctă despre cum ar trebui procedat în continuare.

“Timişoara va propune ca la următoarea licitaţie să se crească preţurile. Noi avem o atitudine ultraofensivă”, anunţă Marian Iancu. Conducătorul clubului din Banat este extrem de sigur că RCS@RDS (Digisport), Dolce Sport şi Antena 1 s-au înţeles pentru a-şi achiziţiona fiecare câte un pachet de meciuri, lăsând grosul ofertei fără cerere. Dar, anunţându-şi planul, Iancu nu pierde ocazia de a arunca o critică voalată către unul dintre rivalii săi din Liga I, patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu: “El ne-a acuzat pe noi, ceilalţi, că am fraudat interesul fotbalului românesc, dar am face asta dacă am lăsa preţul să meargă în jos, aşa cum vor televiziunile”.

Marius Stan: “Nu putem să ne dăm cu capul de zid”

Dacă Marian Iancu îl contrează pe Adrian Mititelu, conducătorul liderului din Liga I, Marius Stan, îl “taxează” pe Iancu, personaj cu care nu are cele mai bune relaţii. “Atitudinea ultraofensivă nu e o idee bună. Trebuie să te pliezi puţin şi pe piaţă, nu să mergi să te dai cu capul în zid”, afirmă Marius Stan. Acesta este la rândul lui convins că televiziunile licitante au acţionat după o strategie comună: “Au făcut un blat mai rău ca în fotbal”.

Totuşi, atât Marian Iancu cât şi Marius Stan declară că, până la urmă, LPF şi cluburile vor vinde toate pachetele de meciuri, argumentând că fotbalul românesc are căutare.

“Fotbalul, ca manelele”

“Fotbalul nostru e criticat pentru nivelul său, dar chiar şi aşa este omniprezent în ştirile din sport din România, care sunt populate în proporţie de 90 la sută cu fotbal. Fotbalul este prost, urât mirositor, dar este dorit. E ca la manele: înjurăm maneliştii, însă ascultăm. Ăsta este gustul”, crede Marius Stan.

Radicalii Becali şi Porumboiu

Un vechi rival de-al său, Adrian Porumboiu, patronul formaţiei FC Vaslui, este de altă părere. Propune o măsură radicală: meciurile din Liga I să nu mai fie transmise un an de zile şi, în acest fel, televiziunile să fie înduplecate să plătească atât cât cer cluburile.

Pe aceeaşi lungime de undă cu Porbumboiu pare să fie George Becali, conducătorul din Ghencea. “Să boicotăm contractul cu televiziunile, nu le lăsăm să intre pe stadion”, a tunat Becali.

Totuşi, cel mai probabil deznodământ pare să fie organizarea unei noi licitaţii în care să fie vândute pachetele rămase neadjudecate. Reprezentanţii cluburilor se pregătesc chiar pentru mai multe licitaţii, repetate până vor fi adjudecate toate meciurile.

“Televiziunile nu s-au înţeles, e o glumă proastă”

Directorul general al Dolce Sport, Vlad Enăchescu, spune că televiziunea pe care o reprezintă rămâne deschisă pentru orice discuţii cu reprezentanţii LPF. El neagă însă că RCS@RDS, Dolce şi Antena 1 s-ar fi înţeles pentru a obţine un preţ mai mic din partea Ligii şi a cluburilor: “Asta nici de glumă nu e bună”.

Vlad Enăchescu nu exclude ca, dacă LPF îşi va menţine pretenţiile financiare pentru transmiterea fotbalului din Liga I, să se ajungă la situaţia ca majoritatea meciurilor să rămână inaccesibile telespectatorilor.

Până una-alta, deşi se aştepta să adune cel puţin 100 milioane de euro (fără TVA) din vânzarea drepturilor TV pentru urmatoarele trei sezoane, LPF nu a reuşit să dea decât trei pachete la licitaţia de luni, în valoare de 36,6 milioane de euro, fără TVA.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Paige Spiranac și-a prezentat iubitul bancher

Fosta jucătoare de golf Paige Spiranac, cea mai cunoscută femeie influencer din acest sport, și-a prezentat, în sfârșit, noua cucerire, cu ocazia unui eveniment...

Ciucă, despre salariul minim: S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că 300 de lei să rămână sumă...

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că decizia pentru mărirea salariului minim este luată, adăugând că este nevoie de sprijinirea mediului de afaceri. Nicolae Ciucă...

Orban, mesagerul lui Putin? Rusia consideră “acțiune ostilă” decizia UE de a nu ține cont de refuzul Ungariei în privința ajutorului pentru Ucraina

Decizia UE de a nu ține cont de obiecțiile Ungariei în chestiunea sprijinului pentru Ucraina este inclusă de Rusia în seria "acțiunilor ostile", a...
Ultima oră
Pe aceeași temă