12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFocar de rabie în comuna argeşeană Mălureni. Lupul care a atacat vineri...

Focar de rabie în comuna argeşeană Mălureni. Lupul care a atacat vineri o bătrână din localitate era bolnav. Animalul a fost între timp ucis

Lupul care a intrat, vineri seară, într-o gospodărie din comuna argeşeană Mălureni şi a muşcat o bătrână avea rabie, arată analizele făcute pe cadavrul animalului, autorităţile sanitar-veterinare instituind mai multe măsuri în zonă, inclusiv izolarea câinilor femeii care s-au încăierat cu lupul, anunţă Mediafax.

 

Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş, Daniel Gelu Lupu, analizele făcute de inspectorii instituţiei pe cadavrul lupului care, vineri seară, a intrat într-o gospodărie din comuna Mălureni şi a muşcat o femeie arată că animalul avea rabie.

În urma acestui rezultat, autorităţile sanitar-veterinare au dispus instituirea mai multor măsuri în zonă. Astfel, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului s-a instituit zonă de protecţie, iar localnicii care au animale vor trebui să le ţină în gospodărie, iar pe o distanţă de zece kilometri în jurul focarului a fost declarată zonă de supraveghere. În această zonă vor fi făcute anchete epidemiologice şi vor fi întocmite hărţi epidemiologice.

De asemenea, medicii veterinari din zonă şi administratorul fondului de vânătoare Mălureni, precum şi autorităţile din judeţele limitrofe judeţului Argeş vor fi notificaţi cu privire la această situaţie şi la măsurile luate.

Directorul DSVSA Argeş a mai declarat corespondentului MEDIAFAX că autorităţile sanitar-veterinare au dispus izolarea celor cinci câini ai femeii atacate de lup, în condiţiile în care aceştia au intrat în contact cu lupul turbat, în momentul în care animalul a intrat în gospodărie câinii încăierându-se cu el. Cei cinci câini erau vaccinaţi antirabic şi vor fi sub supraveghere o perioadă de 14 zile.

 

 

 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă