32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialFlorin Georgescu: România a respectat angajamentele faţă de finanţatorii internaţionali

Florin Georgescu: România a respectat angajamentele faţă de finanţatorii internaţionali

România s-a încadrat în primele øase luni în angajamentele asumate faflæ de finanflatorii internaflionali, a declarat joi, la o conferinflæ la Camera de Comerfl øi Industrie, ministrul Finanflelor Publice, Florin Georgescu, citat de Agerpres.

‘Avem o finanflare externæ stabilæ, la costuri avantajoase, tocmai pentru cæ reuøim sæ menflinem stabilitatea la nivel macroeconomic øi sæ avansæm în cadrul reformelor de ajustare sectorialæ. În domeniul de care ne ocupæm noi, Guvernul, cel al gestionærii bugetului public, væ putem spune cæ în primele øase luni ne-am încadrat în angajamentele asumate cu finanflatorii internaflionali, deficitul bugetului general consolidat, adicæ bugetul de stat, bugetul de pensii, de sænætate, bugetul de fondului de øomaj øi alte câteva bugete mai mic, s-a încadrat sub aspectul deficitului pe care l-am negociat cu institufliile respective’, a spus Georgescu.

El a afirmat cæ creøterea economicæ de 1,5% în 2012 va permite colectarea unor venituri bugetare corespunzætoare la bugetul de stat øi finanflarea corespunzætoare a sectorului public.

Inflaflia la nivelul lunii mai a fost de 1,8%, cel mai redus nivel de pânæ acum, iar deficitul de cont curent este menflinut în limite rezonabile. Rata øomajului este în scædere, la 4,56%, iar datoria publicæ se situeazæ undeva la 33-34%, sub pragul de 40% din PIB.

De asemenea, a spus oficialul MFP, cheltuielile de personal au fost menflinute în limitele negociate.

Georgescu a arætat cæ existæ premise bune pentru creøterea economicæ în 2012, menflionând creøterea cifrei de afaceri în comerflul cu amænuntul la cinci luni faflæ de anul anterior øi creøterea investifliilor în echipamente productive.

Ministrul Finanflelor a amintit cæ au fost interzise prin lege anumite cheltuieli bugetare, despre care experienfla a arætat cæ sunt ineficiente øi inoportune pentru sectorul public.

‘Vom continua sæ monitorizæm atent parametrii macroeconomici, pentru un mediu stabil øi predictibil pentru oamenii de afaceri. Vom continua sæ acceleræm ritmul reformelor structurale, ajustærilor sectoriale, aceasta însemnând cæ se va intra în zonele de ineficienflæ – energie, transporturi, sectorul sænætæflii, unde se cheltuieøte mai mult decât serviciile oferite în raport cu nevoile societæflii.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

Sfatul de campanie al lui Bode pentru candidații PNL din Giurgiu

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe candidaţii partidului la alegerile locale în Giurgiu să vorbească în campania electorală despre proiectele de...

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă