13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialFlorian Coldea: România este AMENINŢATĂ de atacuri cibernetice ca orice alt stat...

Florian Coldea: România este AMENINŢATĂ de atacuri cibernetice ca orice alt stat NATO

România a fost, în ultima vreme, ţinta unor atacuri cibernetice serioase, inclusiv din partea unor alte state, după cum au recunoscut chiar oficiali ai Serviciului Român de Informaţii.

Prim-adjunctul Directorului SRI, General-maior Florina Coldea, explică într-un interviu pentru Q Magazine că România este la fel de ameninţată de astfel de atacuri ca orice alt stat membru al NATO.

Având în vedere numărul tot mai mare de atacuri cibernetice – şi pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă acestea, România are o Strategie de Securitate Cibernetică.

“Faptul că activităţile guvernamentale şi comerciale se desfăşoară tot mai mult prin intermediul Internetului a oferit agresorilor cibernetici noi oportunităţi de materializare a intenţiilor lor, potenţate de o dependenţă din ce în ce mai crescută de sistemele de comunicaţii şi informaţii produse de o piaţă internaţională şi globalizată, care au adus cu sine vulnerabilităţile şi riscurile lor,” spune Coldea.

“SRI consideră că România are un nivel de securitate cibernetică ce trebuie neapărat îmbunătăţit. Pentru a limita atât riscurile unui incident sau atac cibernetic de proporţii, cu un evident impact asupra securităţii naţionale, prin consecinţele economice, sociale şi instituţionale, România trebuie să fie suficient de puternică şi determinată să parcurgă cu consecvenţă o serie de paşi”, adaugă el.

În cadrul strategiei de securitate, spune Coldea, “trebuie să adaptăm cadrul normativ şi instituţional la dinamica ameninţărilor specifice spaţiului cibernetic, să securizăm infrastructurile cibernetice naţionale, relevante din punct de vedere al funcţionării corecte a infrastructurilor critice si să asigurăm rezilienţa (rezistenţa la şoc – n.r.) infrastructurilor cibernetice”.

Oficialul SRI mai spune că instituţia vrea să dezvolte parteneriatul public-privat şi cooperarea internaţională pentru a combate viitoare atacuri. Un alt punct important este “creşterea culturii de securitate a populaţiei prin conştientizarea faţă de vulnerabilităţile, riscurile şi ameninţările provenite din spaţiul cibernetic şi necesitatea asigurării protecţiei sistemelor informatice proprii,” adaugă el.

“Este pentru prima dată când România adoptă Strategia Naţională în domeniul Securităţii Cibernetice şi este un document important din care vor deriva toate celelalte pentru reglementarea acestui domeniu”, mai spune Coldea.

Acesta aminteşte că ultimul atac cibernetic la adresa României, anunţat începutul lunii martie, “a fost, din estimările SRI, mult mai puternic decât ‘Octombrie Roşu’. Zilnic înregistrăm zeci până la sute de incidente cibernetice, însă doar o parte dintre acestea se pot califica drept atacuri informaţionale şi numai un număr foarte redus intră în competenţele SRI, care are atribuţii pe linia cunoaşterii şi informării instituţiilor publice şi private ce deţin Infrastructuri Critice Informaţionale (ICI) sau sisteme informatice de interes naţional, cu privire la ameninţările cibernetice”.

Citeşte interviul integral pe site-ul Q Magazine.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă