33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialFinancial Times: Furia românilor faţă de corupţie i-a adus victoria lui Iohannis

Financial Times: Furia românilor faţă de corupţie i-a adus victoria lui Iohannis

Financial Times scrie în ediţia de marţi că alegerea lui Klaus Iohannis în fucţia de preşedinte al României este una dintre cele mai mari "bulversări politice din perioada post-comunistă" şi "manifestarea unor ani de furie acumulată din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei", informează Mediafax.

 

Ponta nu a fost pregătit nici pentru valul de furie faţă de programele de austeritate desfăşurate de către FMI şi faţă de o relaţie politică "otrăvită" cu preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, consideră ziarul, care aminteşte despre confruntările repetate de când Ponta a fost ales, în 2012, şi încercările acestuia de a slăbi poziţia lui Băsescu, pe care l-a împiedicat să participe la un summit UE blocându-i avionul la sol.

Pentru susţinătorii lui Iohannis, victoria sa reprezintă "un moment de transformarre a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, eradicarea corupţiei şi crearea unui mediu favorabil afacerilor", însă capacitatea sa de a-şi duce la îndeplinire promisiunile ţine de mobilizarea puterilor constituţionale ale preşedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului şi de a influenţa politicile, avertizează FT, precizând că potrivit sistemului semiprezidenţial din România, puterile preşedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului şi altor oficiali de rang înalt.

Susţinători ai lui Iohannis sunt conştienţi că acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insistă asupra faptului că deţinând controlul asupra nominalizărilor îl poate obliga pe Ponta, scrie publicaţia citândul-l pe Alexandru Coita, un consilier al preşedintelui-ales.

Lupta împotriva corupţiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore după victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul să voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigaţi penal, mai scrie FT, adăugând că unii comentatori se aşteaptă ca Guvernul Ponta să cadă înainte de alegerile din 2016.

Însă strategia lui Iohannis rămâne neclară, scrie Financial Times, adăugând că, în pofida faptului că are avantajul susţinerii publice, o abordare agresivă i-ar putea permite lui Ponta să-l marginalizeze pe preşedinte. De asemenea, potrivit unor analişti premierul ar putea recurgă la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-şi consolida poziţia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă