19.7 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeSpecialFilmele cineastului rus Andrei Tarkovski, la Cinemateca Eforie

Filmele cineastului rus Andrei Tarkovski, la Cinemateca Eforie

Cinemateca Română va prezenta miercuri şi joi, la Sala Eforie, în premieră în România, două documentare despre cineastul rus Andrei Tarkovski şi versiunile necenzurate ale capodoperelor acestuia – “Patimile după Andrei” şi “Solaris” – în cadrul evenimentului “Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere”, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Cinematecii remis luni agenţiei de presă, cele două documentare – “Magnetismul memoriei” şi “Andrei Tarkovski: Culegătorul de vise” – vor fi prezentate de criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului “Tarkovski în 2012”.

Documentarul “Magnetismul memoriei”, realizat în 2006 de Evgheni Borzov, redă interviuri cu martori şi o întâlnire de creaţie aproape uitată a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, în 1976. Filmările au fost realizate în Zavrajie, Iurieveţ şi Ivanovo – localităţi din zona natală a regizorului, la Paris şi la Roma.

Pelicula, care a primit diploma specială la Festivalul Internaţional de Film Documentar “Punto de Vista”, Navarra (Spania, 2007), va putea fi urmărit miercuri, de la ora 17,30.

Citeşte şi VIDEO. Arhivele celebrului regizor Andrei Tarkovski, vândute la o licitaţie la Londra

De la ora 19,00, publicul va putea urmări varianta oficială a filmului “Patimile după Andrei” realizat în 1966. Filmul va fi prezentat de istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski.

Joi, de la ora 17,00, va fi prezentat documentarul “Andrei Tarkovski: culegătorul de vise”, realizat în 2010 de Evgheni Borzov. Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreează procesul realizării filmului “Sacrificiul”, utilizând fotografii şi materiale video unice, surprinse de Layla Alexander în 1985, când fusese translatorul regizorului, informează sursa citată.

Filmul a primit premiul “Centrului pentru glorie naţională al Rusiei” la Concursul Naţional Istorico-Educativ “A servi Patria: nume şi fapte” (2011), diplomă la Festivalul Internaţional de Film “Viteazul de aur”, Omsk (Rusia, 2012).

De la ora 18,30 va fi proiectat filmul “Solaris”, varianta originală realizată în 1972, în URSS, şi va fi prezentat de istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia).

Pelicula a câştigat Marele Premiu Special al Juriului şi Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972, premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972, diplomă de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.

Evenimentul “Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere”, finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, este organizat de Asociaţia “Orante” (iniţiatoarea proiectului), Ambasada Federaţiei Ruse în România, Primăria Municipiului Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Fundaţia Charta şi Fundaţia Art Viva.

Cele mai citite

Cine este istoricul rus de geniu care colecționa cadavrele de fete pe care le trata ca pe niște păpuși

Anatoly Moskvin, în vârstă de 57 de ani, cunoscut sub numele de „păpușarul”, a fost jurnalist în Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca...

Sărbătoare 25 septembrie – Doi sfinți foarte importanți sunt pomeniți în calendarul ortodox în această zi

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Eufrosina și a Sfântului Serghie de RadonejPe data de 25 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe doi sfinți cu vieți...

Explozie Vrancea. Sorin Grindeanu îl laudă pe Umbrărescu și după tragedia de pe Autostrada Moldovei. 4 muncitori și-au pierdut viața

În explozie, a sfârșit și un tânăr care urma să devină tată. Vestea a cutremurat întreaga comunitate din localitatea Cârligele, din Vrancea. Bărbatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies