22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFidel Castro a fost în pragul morţii în 2006, după ce i...

Fidel Castro a fost în pragul morţii în 2006, după ce i s-a perforat colonul – WikiLeaks

Liderul cubanez Fidel Castro a fost în pragul morţii în 2006, după ce intestinul i-a fost perforat în timpul unui zbor intern, potrivit celor mai recente documente diplomatice americane publicate de WikiLeaks, relatează BBC, citat de NewsIn.

Această problemă de sănătate l-a determinat pe Castro să îi predea puterea fratelui său, Raul, au spus surse sub acoperirea anonimatului diplomaţilor americani de la Havana.

Starea de sănătate a lui Fidel Castro, în vârstă de 84 de ani, este considerată secret de stat în Cuba.

Documentele WikiLeaks, publicate de cotidianul spaniol El Pais, arată eforturile intense depuse de diplomaţii americani de la Havana pentru a descoperi natura bolii liderului cubanez şi şansele sale de recuperare.

Sursele informaţiilor au fost redactate de WikiLeaks, dar aparent este vorba despre persoane apropiate liderului cubanez sau care au avut acces la dosarul său medical.

Detaliile datelor prezentate nu pot fi confirmate din surse independente.

Unul dintre documentele americane, trimis în martie 2007 de fostul şef al misiunii americane la Havana, Michael Parmly, citează un raport al unui medic neidentificat privind momentul în care s-a îmbolnăvit grav Castro, în iulie 2006. “Boala s-a declanşat în timpul unui zbor de la Holguin la Havana”, potrivit doctorului.

Deoarece a fost vorba de un zbor scurt, nu era niciun medic la bordul avionului, iar echipajul a aterizat de urgenţă, după ce a aflat că Fidel Castro sângerează. El a fost diagnosticat cu diverticulită.

Diverticulita reprezintă o afecţiune uneori dureroasă, care se dezvoltă atunci când diverticulul (asemănător cu o pungă) care se formează în peretele colonului (o parte a intestinului gros) se inflamează sau se infectează. De cele mai multe ori, diverticulita poate fi tratată prin schimbări în regimul alimentar şi, în cazul unei infecţii, prin tratament antibiotic.

Potrivit sursei, testele au arătat că liderul cubanez avea o perforaţie a intestinului gros şi avea nevoie de intervenţie chirurgicală. Dar Castro este “capricios” şi a refuzat o colonoscopie, ceea ce a dus la o deteriorare a stării lui în timp, arată raportul medicului, care a precizat că a fost nevoie de noi operaţii.

“Boala este incurabilă şi nu îi va permite să se întoarcă la conducerea Cubei”, conchide raportul. “Nu va muri imediat, dar îşi va pierde treptat facultăţile mintale şi va deveni din ce în ce mai slăbit până când va muri”, au adăugat oficialii americani.

Alte documente diplomatice citează surse care au avut acces la fişele de observaţie ale echipei sale medicale şi care au afirmat că Fidel Castro este bolnav în fază terminală. Însă informaţiile privind o moarte iminentă s-au dovedit exagerate.

Între timp, Castro pare să se fi refăcut, iar la începutul acestui an a început din nou să rostească discursuri şi să apară în public, deşi nu a preluat iar puterea de la fratele său Raul.

Cele mai citite

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...

Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor

Primarul general, Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor. Anunțul primarului general pe acest subiect a fost făcut în...
Ultima oră
Pe aceeași temă