27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialFabrică de reciclare a deşeurilor, construită în Ungaria printr-un program de cooperare...

Fabrică de reciclare a deşeurilor, construită în Ungaria printr-un program de cooperare cu România

S-a inaugurat luni o fabrică pentru reciclarea tuburilor fluorescente,în Mezőkovácsháza, Ungaria,  de cărtre Recolamp România şi Electro-Coord Magyarország Nonprofit Ungaria, asociaţii specializate în managementul deşeurilor de surse de lumină, potrivit Mediafax.

Proiectul beneficiază de fonduri europene, are un buget de 1,6 milioane euro şi se derulează în perioada martie 2011 – mai 2012, în judeţele situate la graniţa dintre cele două ţări partenere (România – Arad, Timiş, Bihor, Satu-Mare şi Ungaria – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés şi Csongrád).

 Fondurile alocate proiectului vizează producerea şi amplasarea de containere specializate de colectare, desfăşurarea de campanii de informare şi conştientizare, precum şi construirea fabricii de reciclare a deşeurilor de surse de lumină. Unitatea va recicla sursele de iluminat colectate din zonele geografice pe care proiectul le acoperă în cele două ţări partenere.

Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state.

Asociaţia Electro-Coord Ungaria este specializată în managementul deşeurilor de surse de iluminat pentru producătorii şi distribuitorii de astfel de echipamente. Asociaţia preia de la producători responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor de surse de lumină, colectarea şi reciclarea becurilor economice şi a tuburilor fluorescente arse.

Capacitatea liniei este de 200 kg tuburi fluorescente liniare reciclate pe oră. Suprafaţa totală a fabricii este de 7.000 mp, din care hala de producţie propriu-zisă ocupă 600 mp. Aceasta este împărţită în trei sectoare: depozitul de materie primă (deşeurile), linia de reciclare, amplasată în centrul clădirii şi cel de-al treilea compartiment, în care se depozitează fracţiile rezultate în urma procesului de reciclare. Fabrica beneficiază şi de o clădire de birouri şi anexe.

Recolamp şi Electro-Coord au lansat în iulie 2011, în Timişoara, proiectul “Reducerea poluării cu substanţe toxice prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor de surse de lumină în judeţele de la graniţa dintre Ungaria şi România”, derulat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

 

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă