20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Nici o universitate românească în primele 600. Vezi cine conduce în...

EXCLUSIV. Nici o universitate românească în primele 600. Vezi cine conduce în coada clasamentului: Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Bucureşti, Universitatea Cuza sau Universitatea de vest

Cei care doresc să facă şcoală trebuie să aleagă SUA sau Marea Britanie, ţări în care se află cele mai bune universităţi din lume. Un studiu internaţional arată că învăţământul universitar autohton este sub cel din Cehia, Ungaria sau Polonia.

 

Patru universităţi româneşti au intrat în “QS World University Rankings” 2012/2013 (ultimul dat publicităţii), clasamentul internaţional al celor mai bune 700 de universităţi la nivel global. Din păcate, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Iaşi, şi Universitatea de vest – Timşoara se află în coada clasamentului fiind plasate în intervalul 600 – 700.

Poziţii conservate

Este vorba de un top academic întocmit pe baza a patru indicatori cheie: cercetare, gradul de angajabilitate al absolvenţilor, calitatea procesului de predare şi gradul de internaţionalizare al  universităţilor.
Clasamentul oferă poziţiii individuale doar pentru primele 400 de universităţi, restul fiind încadrate în intervale de 50 sau 100 de locuri. Pentru noi, clasamentul nu a cunoscut mari diferenţe. “Poziţia Universităţii din Cluj este de câţiva ani aceeaşi, între locul 600 şi 700, alături de celelalte universităţi proeminente din România. Datorită jocului indicatorilor şi ponderilor care sunt luate în calcul la întocmirea clasamentului, UBB nu poate urca în clasament, chiar dacă are o activitate ştiinţifică remarcabilă, mult superioară altor universităţi plasate mai bine în clasament. Internaţionalizarea studiilor ar fi cheia urcării în top, procentul de studenţi străini este de numai 2,4%”, a declarat Ciprian-Marcel Pop, prorector al Universităţii Babeş – Bolyai.

Universitatea Ioan Cuza şi Universitatea de Vest s-au menţinut în clasamentul unde au intrat pentru prima oară în 2011. La ora 16.30 când am primit documentele, la una dintre universităţi nu a răspuns nimeni pentru un punct de vedere, iar la cealată un portar ne-a lămurit râzând că nu avem cu cine vorbi.

Umilinţa vine din vecini

Universitatea Bucureşti pare într-un declin continuu, după ce la prima ediţie (2005) a fost pe 472, apoi a căzut pe 513 (2007), pentru a se prăbuşi după locul 600 (în 2011), poziţie pe care şi-a conservat-o şi în acest an. Rectorul universităţii, Mircea Dumitru, nu a putut fi contactat la telefon.

Statele din fostul bloc comunist sunt mult mai bine reprezentate în clasament. Am întrecut doar Bulgaria care are o singură universitatea situată peste poziţia 600. În schimb, Cehia are trei universităţi mult mai bine plasate, una dintre ele ocupând un onorant loc 286 (Charles University). University of Warsaw, pe locul 398, Jagiellonian University, aflată în primele 500 sunt mândria Poloniei, performanţe la care România doar visează.
De asemenea, Ungaria are patru universităţi în clasament, trei dintre ele fiind mai bine plasate decât oricare dintre instituţiile româneşti.

Schimbare de lider
Cea de-a noua ediţie a clasamentului internaţional al universităţilor a consemnat o surpriză prin clasarea pe primul loc a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Numărul de publicaţii academice citate la nivel internaţional, raportul dintre numărul de studenţi şi numărul de cadre didactice, precum şi creşterea numărului de cadre didactice internaţionale sunt principalii factori care au dus la poziţionarea MIT pe locul 1 în topul internaţional al universităţilor.
Harvard University, care s-a clasat pe locul 1 la fiecare ediţie a clasamentului din perioada 2004 – 2009, se situează în prezent pe poziţia a 3-a.

Clasamentul “QS World University Rankings” 2012/2013

1. Massachusetts Institute of Technology, SUA
2. University of Cambridge, Marea Britanie
3. Harvard University, SUA
4. UCL, University College London, Marea Britanie
5. University of Oxford, Marea Britanie
6. Imperial College London, Marea Britanie
7. Yale University, SUA
8. University of Chicago, SUA
9 Princeton University, SUA
10. California Instritute of Techology

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...

Baraj epic pentru Europa! Universitatea Craiova merge în Conference League

Universitatea Craiova va juca în preliminariile Conference League, după ce a câștigat barajul disputat împotriva lui „U” Cluj, la loviturile de departajare. Cea de-a patra...

Prețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului a scăzut, iar producția de cereale este în creștere

Alimentele de bază, în special pâinea și produsele de panificație, s-au dublat în ultimii doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Deși avem...
Ultima oră
Pe aceeași temă