26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialEvolutia secularizarii de-a lungul istoriei omenirii

Evolutia secularizarii de-a lungul istoriei omenirii

La Editura “Accent” din Cluj-Napoca a aparut volumul intitulat “O istorie a secularizarii – De la Cetatea lui Dumnezeu la cetatea oamenilor – (sec. XIV-XVIII)”, semnat de Simona Nicoara. Autoarea, cadru didactic la Universitatea “Babes-Bolyai”, a abordat o tema pe cat de vasta pe atat de complexa, cu o staruinta si un profesionalism care rezida din intregul continut insumand peste 300 de pagini.
Fiind vorba despre un studiu extrem de laborios, apelam la introducerea autoarei pentru a edifica cititorii care afirma, printre altele: “Abordarea unei teme ca secularizarea nu priveste doar teologiile si Bisericile crestine, raporturile dintre ele, ci si descrierea unei evolutii intelectuale, culturale, precum si a relatiilor institutionale ale Europei din ultima jumatate de mileniu!. (…) Istoria secularizarii presupune urmarirea metamorfozelor dimensiunii socio-culturale, surprinderea "vicleniilor" istoriei, in legatura cu modificarea valorilor si a prioritatilor lor pe parcursul epocilor. Bisericile nu au scapat nici ele de regulile istoricitatii, iar dinamica crestinismului si-a pus amprenta in viata comunitatilor europene”.
Si numai din acest succint fragment ne putem da seama despre valoarea intrinseca a acestui volum-din doua preconizate – dedicat temei amintite, a secularizari. Si poate cititorul isi face o imagine si mai completa despre continutul volumului pus in discutie daca apelam si la cateva titluri de capitole si subtitluri. Cartea este structurata in patru mari capitole: “Despre vechi origini ale secularizarii”; “Alchimia teologico-politica (sec. XII-XV)”; “Timpurile unor mari schimbari (sec. XVI-XVII)”; “De la Cetatea lui Dumnezeu la cetatea oamenilor”.
De asemenea, unele subcapitole au titluri de-a dreptul incitante, pregatite sa capteze interesul cititorilor dintr-o sfera mai larga decat cei apropiati de istorie si religii: “Maretia stralucirilor ceresti. Ca o… magazie de fructe!”; “O liturghie grabita, pentru ca a fatat… iapa”; “Mariajul teologiei cu filosofia” etc. “Aceasta sinteza – ne mai spune autoarea, Simona Nicoara – este un efort de reconstituire istorica, pornind de la vechile origini ale secularizarii, dar mai ales de la frontierele dintre civilizatia medievala si cea moderna, atunci cand balansul a inclinat dinspre Cerul divin spre valorile si prioritatile mondene”.
Este un volum laborios, redactat intr-o maniera accesibila si un lexic adecvat, facandu-l captivant la lectura. Lucrarea are si meritul de a largi aria de cunoastere si cultura a cititorilor avizati si mai putin avizati intr-un domeniu atat de framantat de-a lungul unei perioade din istoria omenirii in jurul bisericilor si cultelor aparute in societatea umana, a raportului lor cu autoritatea de stat, a raportului dintre ele, dar si dintre laicitate si credinta.

Cele mai citite

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul...
Ultima oră
Pe aceeași temă