29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialElita Europei a dezbătut probleme globale într-o capitală preocupată de "stimulente"

Elita Europei a dezbătut probleme globale într-o capitală preocupată de “stimulente”

În contrast cu nivelul şi orientarea discursului public autohton, Bucureştiul a găzduit, discret, în ultimele trei zile, întâlnirea anuală europeană a Comisiei Trilaterale, unde elita internaţională a dezbătut subiecte privind viitorul Europei, relaţiile cu China şi Rusia, sau situaţia Transnistriei, scrie Mediafax.

Lideri din industrie şi sectorul bancar, foşti şi actuali înalţi demnitari şi personalităţi din bănci centrale şi lumea academică s-au reunit începând de vineri seară la Ateneul Român, când au avut ocazia să urmărească un concert de muzică simfonică organizat de Banca Naţională a României, unde au fost interpretate partituri aparţinând exclusiv unor compozitori români.

De altfel, guvernatorul BNR Mugur Isărescu este primul român membru al Comisiei Trilaterale, din care mai face parte şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Gazda primei zile de discuţii a fost tot Banca Naţională a României, iar membrii Trilateralei şi invitaţii au primit la intrare, în avanpremieră, probabil, câte un exemplar din volumul “With friends like these … the Soviet bloc’s clandestine war against Romania” al istoricului american Larry Watts, cu o prefaţă scrisă de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş.

După o prezentare destul de vastă a situaţiei din România, prezidată chiar de Isărescu, filonul discuţiilor din prima zi s-a concentrat cu precădere pe viitorul Uniunii Europene şi al monedei unice, pornind de la evoluţia crizei din Grecia şi poziţia Germaniei, cea mai mare economie din regiune şi cel mai important contributor net la bugetul UE.

Dezbaterile de la Bucureşti sugerează că viitoarea agendă europeană se va focusa pe relaţia între setarea unor reguli mai strânse pentru statele membre şi disponibilitatea pentru solidaritate.

Este clar că dincolo de performanţa fiecărui stat, foarte importantă, personalităţile influente de la nivelul UE sunt de acord că “mărimea contează”.

Situaţia din Transnistria a fost evocată în repetate rânduri, fiind, de fapt, singurul conflict de la graniţa UE, chiar dacă “îngheţat”.

Republica Moldova a avut probabil unul dintre cei mai pregătiţi reprezentanţi, care a lăsat o impresie foarte plăcută, cel puţin în privinţa temeiniciei pregătirii subiectelor sensibile.

O altă preocupare a liderilor europeni se prefigurează a fi poziţionarea faţă de China, economia cea mai dinamică a ultimilor 20 de ani, unde vechiul continent nu joacă un rol de primă mână.

Delegaţiile au fost primite sămbătă după-amiază la Cotroceni, la o recepţie oferită de preşdintele Traian Băsescu, iar cu o zi înainte au participat la un eveniment similar organizat de premierul Emil Boc. Întâlnirea s-a încheiat duminică la prânz.

Comisia Trilaterala a fost creată în 1973 la iniţiativa lui David Rockefeller, printre membrii fondatori figurând foşti doi preşedinţi ai Federal Reserve Alan Greenspan şi Paul Volcker.

Cele mai citite

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...
Ultima oră
Pe aceeași temă