32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialEchipament de 4,5 milioane de euro pentru intervenția în caz de viitură

Echipament de 4,5 milioane de euro pentru intervenția în caz de viitură

România și Bulgaria au achiziționat împreună echipamente de 4,5 milioane de euro pentru monitorizare și intervenții în cazul viiturilor și al poluării accidentale pe Dunăre, informează Mediafax.

În cadrul proiectului, a fost achiziționată o navă laborator pentru măsurarea debitelor, a parametrilor de calitatea apei și studiul biodiversității, dar și trei șalupe rapide pentru intervenții.

Citește și: Potop în trei județe din nord: Patru turiști, salvați de viitură, în Maramureș

Totodată, au fost instalate, pe fluviul Dunărea și pe afluenții săi majori din România și Bulgaria, 21 de stații automate pentru înregistrarea nivelului apelor, precipitații și temperaturi și asigurarea schimbului de date și alte 60 de stații la foraje reprezentative din Lunca Dunării, pentru urmărirea nivelului și calității apelor acviferelor conectate fluviului.

Astfel, au fost achiziționate echipamente de 4,5 milioane de euro adecvate măsurătorilor în comun pentru prevenirea și intervenția în cazul viiturilor și poluării accidentale, în contextul în care localitățile din Lunca Dunării nu aveau posibilitatea să facă singure aceste achiziții, a explicat managerul de proiect din partea României, Mary-Jeanne Adler, director ştiinţific al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) din cadrul Apele Române.

Ea a mai arătat că, în contextul existenței mai multor rafinării de-a lungul Dunării, în România, Bulgaria și Serbia, apar poluări accidentale cu pertol, uneori și de două – trei ori pe an, fiind necesară o intervenție rapidă pentru a nu fi afectată apa care ajunge la populație sau la centralele nucleare din România și Bulgaria.

În urma realizării proiectului, s-a îmbunătățit precizia prognozei debitelor, iar timpul de anticipație pentru viituri a crescut de la trei la șapte zile. În același timp, autoritățile locale din localitățile potențial afectate de inundații vor fi mai ușor alertate.

În cadrul proiectului, a fost creat site-ul www.danube-water.ro, în română, bulgară și engleză, în scopul interacționării cu utilizatorii de apă și populația din zonele riverane Dunării din România și Bulgaria, precum și cu organismele internaționale, în vederea furnizării unor informații de bază, utile în timp real, privind situațiile de urgență (inundații, secetă, poluări, contaminări).

România și Bulgaria au un sistem comun de gestiune și monitorizare pe Dunăre, pentru prevenirea și combaterea inundațiilor, secetei și poluărilor accidentale, în urma realizării proiectului Danube Water, timp de 36 de luni, cu un buget de 13,75 de milioane de euro. Contribuția statelor beneficiare a fost de 15,18 la sută.

 

Cele mai citite

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă