14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialDupă războiul florilor, urmează cel al laptelui

După războiul florilor, urmează cel al laptelui

“Se vor lua măsuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin şi din Polonia, şi din Ungaria şi de peste tot”, a declarat preşedintele Traian Băsescu miercuri seară, într-un interviu televizat, în contextul blocării recente a 31 de tiruri cu flori din Olanda la graniţă, pe care şeful statului a pus-o pe seama luptei cu evaziunea fiscală. Unii oficiali de la Haga au acuzat însă partea română că reţin transporturile cu flori din cauza refuzului Ţării Lalelelor de a vota în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. „La fel cum am avut perioade când opream în frontieră alte mărfuri, acum s-a întâmplat de a venit rândul florilor”, a explicat însă şeful statului motivul pentru care florile olandeze s-au ofilit la frontieră.

Acum, urmează rândul lactatelor importate. „Şi dacă asta sperie pe cineva, va trebui să ştie de pe acum”, a fost mesajul preşedintelui. În ultimele zile, evaziunea fiscală a devenit, de altfel, centrul de greutate al discursurilor responsabililor de la Bucureşti pe tema importurilor de flori olandeze. Ieri, rezultatele parţiale ale testelor de laborator, făcute asupra produselor oprite la frontieră, au arătat că transporturile nu erau contaminate cu o bacterie periculoasă, aşa cum au suspectat oficialii români la începutul săptămânii.

În altă ordine de idei, producătorii şi asociaţiile din industria laptelui nu par să împărtăşească îngrijorarea preşedintelui. Preşedintele Albalact, Raul Ciurtin, a declarat ieri pentru Mediafax că pe piaţa românească a laptelui există doar evaziune fiscală făcută de ţăranii care vând fără acte.

„Nu ştiu să existe evaziune fiscală pe piaţa laptelui, mai ales în cazul importurilor”, a spus Ciurtin. Nici reprezentanţii Asociaţiei Patronale Române din In-dustria Laptelui -APRIL – nu au cunoştinţă de existenţa unei evaziuni ridicate la capitolul importuri de produse lactate.

O explicaţie suplimentară a avertismentului dat de preşedinte a venit ieri de la preşedintele ANAF, Sorin Blejnar: „De la începutul lui 2009, am dispus o monitorizare a intrărilor din spaţiu comunitar la produse cu risc fiscal ridicat. Monitorizăm intrările de legume, fructe, carne, lactate, flori şi alte produse”. Potrivit şefului ANAF, de la începutul lui 2011 şi până în prezent au fost confiscate 179 de tiruri cu produse cu risc fiscal ridicat, cu o valoare totală de 32 milioane de lei. 

Cele mai citite

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

Parlamentul Georgiei a aprobat legea împotriva “influenței străine”, în ciuda protestelor de pe străzi

Parlamentul din Georgia a aprobat legea menită să sancționeze "influența străină", în ciuda protestelor de pe străzi și a avertismentelor că proiectul de lege...

Simona Halep a fost nevoită să abandoneze în prima rundă a turneului Trophee Clarins 

Miercuri, jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost nevoită să se retragă din prima rundă a turneului Trophee Clarins (WTA 125), din motive...
Ultima oră
Pe aceeași temă