31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialDrumuri-Poduri Maramureş, scoasă la mezat

Drumuri-Poduri Maramureş, scoasă la mezat

Sigura firmă profitabilă din portofoliul Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, SC Drumuri-Poduri SA, va fi scoasă la vânzare. După ce din bugetul judeţului s-a plătit un raport de evaluare către firma bucureşteană Appraisal & Valuation, „stăpânii” societăţii – CJ Maramureş este unic acţionar al Drumuri-Poduri, fosta societate de stat – au aflat că aceasta are valoare. Directorul Direcţiei Planificare Teritorială, Urbanism din cadrul CJ Maramureş, Vasile Şpan, a mărturisit că, „valoarea estimată a societăţii este de circa 14 milioane de lei, echivalentul a 3,2 milioane de euro”. Aşa că preşedintele CJ Maramureş, democrat-liberalul Mircea Man, a concluzionat că „trebuie să mărităm fata cât încă se mai poate”. Deşi niciunul dintre cei 30 de consilieri judeţeni prezenţi la stabilirea straegiei de privatizare nu s-au întrebat de ce trebuie grăbită vânzarea unei societăţi nesubvenţionate din bugetul judeţului sau al statului şi care a încheiat fiecare din cei peste 40 de ani de existenţă în profit, toţi au fost de acord că „trebuie să se facă o comisie de privatizare”.

Profit pentru buget

Numai anul trecut Drumuri-Poduri SA a virat la bugetul judeţului un miliard de lei vechi, adică 50% din profit, conform legii, restul a fost investit, conform declaraţiei directorului executiv a societăţii, Victor Marina. „Nu suntem o instituţie subvenţionată. N-am primit niciun leu de la CJ ca subvenţii de exploatare, din contră, dăm bani la buget…”, a explicat directorul societăţii care în acest an are 290 de angajaţi şi estimează venituri de 32,5 milioane lei, din care un milion de lei ar fi profitul net.
Cât priveşte strategia de privatizare, Man a recunoscut că o vânează încă din prima zi a mandatului său,iar primul pas a fost constituirea unei comisii. „Pe materialul însuşit deja de serviciile noastre, această comisie va discuta forma de privatizare, iar apoi în plenul CJ Maramureş vom lua decizia. Daca vom reuşi sa privatizăm societatea cât încă mai este atractivă, vom face ceva bine pentru Consiliul Judeţean”, a declarat Man, care a mai adăugat că „societatea merge prost, nu are lucrări şi dacă o vom lăsa să închidă iarna şi să nu aibă contracte pentru anul viitor, va fi foarte greu să găsim o formă de privatizare”.

Comisia care va decide privatizarea SC Drumuri-Poduri SA Maramureş va fi constituită din şapte persoane: preşedintele Mircea Man (deşi, iniţial, acesta a refuzat să facă parte din comisie, pentru că „au fost acuzaţii la începutul mandatului, că aş avea eu interese”), vicepreşedintii Călin Matei şi Emil Marinescu şi câte un membru din PNL, PSD, PDL şi UDMR, partidele cu repreprezentanţi în CJ Maramureş. SC Drumuri-Poduri Maramureş SA administrează 900 de kilometri din reţeaua de drumuri judeţene şi 128 de poduri. Societatea are trei şantiere, fiecare cu câte patru-cinci districte zonale, dispuse strategic pe teritoriul judeţului, cinci staţii de preparare asfalt, trei staţii de sortare şi 172 de utilaje şi mijloace de transport.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă