13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDosarul Spionilor: Achim si Zikolov au sustras intreaga strategie de lupta a...

Dosarul Spionilor: Achim si Zikolov au sustras intreaga strategie de lupta a armatei romane

» Secretele Armatei Romane au fost transmise timp de cinci ani, pe banda rulanta, unei puteri straine ("inamic" traditional al NATO) prin diplomati ai Ambasadei Ucrainei la Bucuresti.

» Scurgerile de informatii nu au fost supravegheate cu scopul "intoxicarii inamicului", asa cum a anuntat Ministerul Apararii Nationale in luna februarie anul acesta.

Daca ofiterii sri sub acoperire "George" si "Viorel" – care s-au dat "reprezentanti" ai unei organizatii neguvernamentale straine – nu s-ar fi imprietenit in iunie 2008 cu bulgarul Petar Marinov Zikolov, nu s-ar fi depistat probabil nici pana astazi scurgerile informatiilor secrete ale Armatei Romane catre diplomati ai Ucrainei. SRI il fila pe Zikolov inca din martie 2005, deoarece se banuia ca acesta facea spionaj in favoarea unor puteri straine, sub paravanul afacerilor derulate in Romania. SRI stia ca Zikolov a fost ofiter de informatii si atasat militar al statului bulgar, deci avea pregatire si experienta in domeniul spionajului. Pe deasupra, SRI cunostea relatiile acestuia cu diplomatii ucraineni de la ambasada acestei tari la Bucuresti.

 

"George" si "Viorel", in calitatea lor de reprezentanti ai unei ONG straine, i-au solicitat la inceput lui Zikolov evaluari pe teme geopolitice, economice si sociale din spatiul ex-sovietic. Asa s-au apropiat de spionul bulgar. Intre 2005 si 2007, Zikolov le-a furnizat lui "George" si "Viorel" materiale olografe continand sinteze geopolitice ce puteau fi accesate pe Internet. In 2008, dupa ce au devenit "prieteni", Zikolov le-a cerut lui "George" si "Viorel" in mod explicit sa ii obtina, in calitatea lor de reprezentanti ai unei ONG strain, date clasificate cu privire la Summitul NATO de la Bucuresti. Pana in 2008, SRI si MApN nu au stiut ca subofiterul MApN Floricel Achim ii vindea informatii clasificate lui Zikolov.

Nume de cod pentru subofiterul roman: "K1"
In cadrul discutiilor, Zikolov le-a marturisit agentilor acoperiti ai SRI ca "…are o sursa de informatii numita pana in acel moment «K1», care ii ofera date, si ca impreuna cu acesta se straduieste intens sa intre in randul agentilor de informatii platiti de o putere straina. (…) Nu i-a precizat numele si nici locul de munca al sursei sale, dar a mentionat ca primeste lunar bani de la reprezentantul puterii straine, in cuantum de 1.000 de dolari, pe care ii imparte cu sursa…" (fragment din rechizitoriu). Dupa alte doua intalniri ale lui Zikolov cu agentii acoperiti – perioada in care spionul bulgar le-a livrat diplomatilor ucraineni informatiile secrete primite de la ofiterul MapN Floricel Achim –, "George" si "Viorel" si-au dezvaluit adevarata identitate de ofiteri ai SRI si i-au cerut bulgarului sa spuna numele sursei sale si sa nu mai transmita informatiile primite de la acesta.

 

La inceput Zikolov a refuzat, ba chiar a mai avut intalniri cu sursa "K1" (subofiterul Achim) si le-a transmis diplomatilor ucraineni informatiile clasificate ale Armatei Romane. El a acceptat colaborarea cu SRI abia la inceputul lunii iulie 2008, cand i s-a comunicat ca va fi imediat arestat si poate primi peste 25 de ani de inchisoare. Dupa deconspirarea sursei sale "K1", respectiv a subofiterului Floricel Achim, Zikolov a colaborat cu autoritatile romane. La inceput Zikolov le-a spus ofiterilor SRI ca in Romania a avut "patru surse umane" care ii ofereau informatii secrete pe care le-a transmis agentilor puterii straine Ucraina. Ulterior el a sustinut ca in fapt a avut o singura sursa activa, respectiv pe ofiterul Floricel Achim.
Zikolov le-a descris ofiterilor SRI sistemul de legatura informatica criptata folosita cu diplomatii si ofiterii straini. Le-a dat si numele acestora. Pe deasupra, a colaborat cu anchetatorii pentru a obtine probe impotriva lui Floricel Achim si a diplomatilor si ofiterilor straini carora le-a vandut secretele de stat ale Romaniei.

Floricel a vandut informatii "strict secrete, de importanta deosebita"
Subofiterul MApN Floricel Achim l-a cunoscut pe bulgarul Zikolov in anul 1994, in Bulgaria, in timpul unui concediu de odihna. Pe atunci Achim era doar plutonier. Ulterior, cei doi ar fi intrerupt relatiile pentru ca Zikolov ar fi fost numit atasat militar. Potrivit rechizitoriului de trimitere in judecata, Zikolov a reluat legaturile cu Achim abia din 2001, cand s-a pensionat si s-a stabilit in Romania, unde si-a infiintat o firma. Din anul 2002, cand Floricel Achim a fost numit comandant al Centrului de Transmisiuni Speciale – adica sef peste documente clasificate strict secrete –, cei doi au pus la punct un mecanism de livrare contra cost a informatiilor clasificate ce apartineau Armatei. Sumele primite pentru o livrare variau intre 800 si 1.000 de euro, in functie de nivelul de secretizare a informatiilor. In 2006, Achim a avansat ca sef al Registraturii Centrului de Comunicatii si Informatica.

 

Intre anii 2002 si 2006, Achim a avut acces la informatii clasificate ca "secret de stat" – nivel "strict secret de importanta deosebita". Din octombrie 2006, dupa o reevaluare, Achim a fost retrogradat la nivelul "secret". Se poate spune ca intre anii 2002 si 2006 Floricel Achim a livrat in vrac cele mai importante informatii clasificate ale Armatei de nivelul "strict secret de importanta deosebita".
Anchetatorii au incercat sa reconstituie continutul informatiilor clasificate furate, dar multe dintre suporturile informatice erau sterse, iar programele speciale de recuperare nu au reusit sa le reconstituie, spun procurorii in rechizitoriul de trimitere in judecata.

Informatiile din pachetul de tigari
Floricel Achim a copiat pe memory stick-uri informatiile clasificate atat din calculatorul la care avea el acces pe baza de parola, cat si din sistemele informatice la care aveau acces doar sefii sai directi, respectiv lt.-col. Mihai Fercheliuc si capitanul Dragos Petrisor, trimisi si ei in judecata pentru neglijenta in serviciu. Apoi se intalnea cu Zikolov si ii preda suportul informatic disimulat intr-un pachet de tigari. Ultimele informatii clasificate predate lui Zikolov au fost "Dispozitiile pentru Comunicatii si Informatica a Diviziei I Infanterie", aflata in vigoare, precum si anexe ale acesteia, inscrisuri clasificate "secret de stat", nivel "Secret" si "Secret de Serviciu".

Deoarece, incepand cu 2009, Achim urma sa fie promovat intr-o functie din care avea acces din nou la informatii clasificate la cel mai inalt nivel, Zikolov a fost instruit (in Bucuresti) de catre diplomatii si ofiterii puterii straine cum sa foloseasca instrumente sofisticate de transmitere a informatiilor, cu programe speciale de criptare-decriptare de informatii militare. sedintele de instruire au fost filmate si au constituit probe impotriva diplomatilor respectivi, in baza carora acestia au fost obligati sa paraseasca Romania.

Informatii compromise
Dispozitia pentru Comunicatii si Informatica a Diviziei I Infanterie Dacica, clasificata "secret", a fost compromisa in totalitate. Mai precis, au ajuns pe mana statelor din afara NATO toate programele de organizare si realizare a sistemelor de comunicatii ale Statului Major General al Armatei Romane, ale Statului Major General al Fortelor Terestre, precum si retelele Statului Major al Fortelor Aeriene. Au mai ajuns pe mana "inamicilor": tabelele de codificare-decriptare, cele cu parole, cu frecventele si indicativele comunicatiilor, inclusiv sistemele de comunicatii de rezerva.

 

» Generalul Dohotariu, anchetat pentru neglijenta in pastrarea secretului de stat
Procesul in care subofiterul Floricel Achim si bulgarul Petar Marinov Zikolov au fost trimisi in judecata in stare de arest de catre procurorii DIICOT va incepe in data de 8 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti. Ieri dupa-amiaza, aceeasi instanta a judecat prelungirea mandatului de arestare a celor doi cu cate 60 de zile. Judecatorii nu s-au pronuntat pana la inchiderea editiei. Din acest dosar a fost separata anchetarea mai multor ofiteri superiori ai MApN care aveau obligatia de a proteja informatiile clasificate sustrase de subofiterul Floricel Achim. Ofiterii superiori Nicolae Dohotariu si Aurel Chirita, precum si militarii Costica Lupu, Adrian Mandroiu, Costel Munteanu, Mihai-Ovidiu Baba vor fi anchetati de Sectia Parchetelor Militare pentru neglijenta in pastrarea secretului de stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă