13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDosarul lui Dragnea a fost finalizat şi a ajuns pe masa lui...

Dosarul lui Dragnea a fost finalizat şi a ajuns pe masa lui Kovesi. Procurorul care l-a anchetat pe vicepremier şi-a pierdut funcţia

Rechizitoriul de trimitere în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea, în cazul fraudelor de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, a ajuns pe masa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru avizare.

Rechizitoriul a fost întocmit de către procurorul Lucian Papici, şeful Secţiei I a DNA, în care sunt anchetate cazurile de mare corupţie.

Surse judiciare susţin, însă, că, procurorul general, Tiberiu Niţu, ar fi decis încetarea delegării lui Papici din funcţia de şef al Secţiei I, în condiţiile în care aceasta ar fi trebuit să expire abia în luna decembrie, precum şi a adjunctei procurorului Lucian Papici. Motivul, spun sursele RL, ar fi legat tocmai de semnătura pe care Lucian Papici şi-a pus-o pe trimiterea în judecată a lui Dragnea.

Lucian Papici a fost delegat în funcţie chiar de către procurorul general, Tiberiu Niţu, în urmă cu şapte zile.

Oficiali ai Parchetului instanţei supreme au declarat că procurorul general al României a încetat, miercuri, delegările şefului şi adjunctului de la Secţia I a DNA şi că în locul acestora au fost numiţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef al secţiei, şi Viorel Cerbu, adjunct.

Sursele RL spun că procuroarea Bendeac a făcut până acum un singur rechizitoriu. Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Oficiali ai Parchetului instanţei supreme au declarat, miercuri seară, că procurorul general al României a încetat, miercuri, delegările şefului şi adjunctului de la Secţia I a DNA şi că în locul acestora au fost numiţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef al secţiei, şi Viorel Cerbu, adjunct, confirmând astfel informaţiile.

Citeşte şi PICCJ: Măsurile dispuse la conducerea DNA, urmarea propunerilor ministrului Justiţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) reclamă că, pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, informează Mediafax.

În acelaşi context, DNA arată că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – s-a remarcat “prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”.

Citeşte şi DNA reclamă că Niţu nu a solicitat recomandări de la Kovesi când a delegat noi şefi

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, în cadrul unei emisiuni la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele. Prim-ministrul a spus că cei cărora li se termină mandatele nu trebuie să rămână în posturi sau să considere că au fost demişi.

“Ce victimă e Papici?”, s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Întrebat în legătură cu faptul că lui Papici i s-a prelungit mandatul în urmă cu o săptămână, Ponta a spus că acest lucru s-a întâmplat pentru ca acesta să-şi poată termina dosarul în care este cercetat Liviu Dragnea.

Premierul a spus că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia Daniel Morar, Lucian Papici şi alţii au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe biblii că au fost la referendum.

Citeşte şi Ponta: Lucian Papici a făcut dosare politice, la fel ca şi Morar

Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă