12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDoi aradeni vor sa cucereasca Khan Tengri

Doi aradeni vor sa cucereasca Khan Tengri

Loi aradeni fac parte dintr-un grup de alpinisti din mai multe zone ale tarii care va pleca, luna viitoare, intr-o expeditie de escaladare a varfului Khan Tengri, din lantul muntos Tien Shan, aflat la granita dintre Kazakhstan si Kirghistan, al carui punct maxim de inaltime este situat la 7.010 metri. Masivul este o uriasa piramida de marmura, acoperita de zapada si gheata. La apus marmura arunca straluciri rosii, de unde si numele kazakh de "Kan Tau" (muntele de sange).
Din grupul de 15 alpinisti care va escalada muntele fac parte si cei doi membri ai Asociatiei "Altitudine" din Arad, Luciana si Marius Orban. Alaturi de ei, din grup mai fac parte membri ai Asociatiei "Outdoor Apuseni", ai Asociatiei Ghizilor Montani din Romania si un fotoreporter. "Khan Tengri este un varf de pregatire pentru cei care doresc sa ajunga pe Himalaya, iar daca vom reusi sa terminam cu bine expeditia, anul viitor ne gandim sa abordam si Himalaya. Am ales cel mai dificil traseu, cel de pe partea nordica, dar totodata cel mai sigur din punct de vedere al riscurilor producerii avalanselor. Vom sta 19 zile pe masivul muntos si speram sa nu avem probleme de aclimatizare", a declarat Marius Orban, manager general al Asociatiei "Altitudine". El a mai spus ca escaladarea se va face fara butelii de oxigen si fara serpasi.
Cei 15 vor pleca spre Kazakhstan in data de 19 iulie, urmand sa revina in tara in 13-14 august. "Ne antrenam prin escaladari in Arad si in tara. Sper sa fim ajutati si de Dumnezeu, pentru ca este considerat un munte trist, din cauza ca pe latura sudica au disparut expeditii intregi, in urma avalanselor", a mai spus Orban. In anul 2004, 12 oameni au murit pe Khan Tengri in urma unei avalanse pe traseul cel mai circulat al masivului.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă