19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialDNA: Fost director al Muzeului de Istorie Constanţa, trimis în judecată

DNA: Fost director al Muzeului de Istorie Constanţa, trimis în judecată

Fostul director al Muzeului de Istorie din Constanţa (MINAC), Constatin Chera, şi fostul şef al Direcţiei pentru Cultură, Virgil Lungu, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Constanţa.

În octombrie 2008, Constantin Chera, judecat pentru abuz în serviciu, a refuzat, în mod nejustificat, să încheie direct cu beneficiarul un contract privind supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prejudiciul adus patrimoniului muzeului de aproximativ 4,4 milioane de lei.

În schimb, Chera a încheiat un alt contract cu firma SC Deprom SRL pentru a mijloci lucrările.

Procurorii DNA susţin că, în acest mod, în conturile muzeului ar fi intrat o sumă de bani mult mai mică decât dacă s-ar fi încheiat contractul direct cu beneficiarul lucrării.

Virgil Lungu, judecat pentru conflict de interese, în calitate de şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (D.J.C.C.P.C.N.) Constanţa, a înlesnit legătura dintre Muzeul de Istorie şi Deprom, firmă pe care era în măsură să o controleze. 

Şeful Direcţiei pentru Cultură este acuzat de procurori că a recomandat firma persoanelor interesate de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară şi chiar a afişat pe uşa biroului care elibera avize că firma Deprom se ocupă cu astfel de lucrări.

Totodată, în perioada iunie 2010 – decembrie 2011, Lungu a emis şi 14 certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor realizate de Muzeul de Istorie, unde era angajat.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă