20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialDinel Staicu s-a facut mosier

Dinel Staicu s-a facut mosier

Controversatul Dinel Staicu dribleaza DNA si da tun dupa tun in domeniul imobiliar. Fan declarat al lui Nicolae Ceausescu si al regimului comunist, Dinel s-a trezit peste noapte mostenitorul boierilor persecutati de sistemul totalitar. Afaceristul cumpara pe banda rulanta drepturi succesorale si isi foloseste influenta din justitie si politica pentru a-si spori averea cu zeci de milioane de euro.

Imobilele confiscate abuziv de regimul comunist ajung rareori in proprietatea mostenitorilor de drept ai fostilor proprietari. Afaceristii postrevolutionari, de cele mai multe ori implicati in scandaluri de coruptie, practica la scara larga cumpararea de drepturi succesorale, castigand averi fabuloase in urma revalorificarii bunurilor obtinute datorita influentei uriase pe care o au in aparatul de stat. Cel mai recent caz de praduire a averilor de boieri se desfasoara chiar in acest moment la Craiova. La marginea orasului, vanatorii de terenuri au identificat o avere fabuloasa, cu un imens potential imobiliar in urmatorii ani. Este vorba despre circa 600 de hectare de terenuri agricole si de padure, care au apartinut inainte de nationalizare boierului Alexandru Viisoreanu. La masa boiereasca s-a autoinvitat si controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu, fan declarat al lui Nicolae Ceausescu. Scandalul fraudarii BIR, din care a scapat ca prin urechile acului si recentele acuzatii ale DNA de implicare in fraudarea Transgaz Medias cu 11,3 milioane de euro, nu l-a impiedicat pe Staicu sa mai coaca si un tun imobiliar. Prin sotia sa si prin diferiti interpusi, presedintele SIF Oltenia s-a pus pe cumparat drepturi succesorale. De data aceasta, terenul vanat este chiar proprietatea statului, dupa cum atesta unele documente. Astfel, luandu-le urma mostenitorilor, Dinel le-a gasit pe batranele Yvonette Gabrielle Rudeanu si Sanda Gabriela Felicia Cealic, descendente ale boierului Viisoreanu. Presa locala are serioase dubii asupra dreptului la mostenire a celor doua, avand in vedere ca intr-un alt caz in care sunt implicate, legat tot de familia Viisoreanu, acestea nu ar fi mostenitoarele de drept.

O hotarare controversata
In acest caz, Dinel Staicu si-a bagat la inaintare sotia, pe Nutu Lenuta. In noiembrie 2004, aceasta a incheiat un contract de cesiune cu Ivonette Gabrielle Rudeanu, prin care aceasta ii ceda drepturile succesorale pentru 42 de hectare de teren, aflate in "plasa" Balta Verde, o zona limitrofa Craiovei, aflata pe raza administrativ-teritoriala a comunei Podari. Ulterior, cesionara drepturilor succesorale a initiat o actiune in instanta prin care vroia sa oblige comisia locala de fond funciar sa o puna in posesie. Actiunea a fost respinsa atat la judecatorie, cat si la tribunal, insa situatia s-a schimbat la Curtea de Apel Craiova, care a casat primele doua sentinte si a trimis dosarul spre rejudecare, soldata cu succes de data aceasta. De aici apar aspectele controversate. Conform hotararii judecatoresti, terenul a fost expropriat de comunisti prin Decretul nr. 83/1949. Interesant este ca instanta nu s-a multumit doar sa recunoasca dreptul de proprietate, ci a identificat si locatia terenului: tarlaua 4, parcela 33. Aici functioneaza la ora actuala Aeroclubul Teritorial Craiova, filiala a Aeroclubului Romaniei, iar terenul este domeniu public al statului. Mai mult decat atat, aeroclubul are documente din care re0zulta ca cele 56 de hectare de teren pe care functioneaza din 1933 ii apartineau. Din 1999, autoritatile postdecembriste au numit aeroclubul "administratorul general" al terenului. In consecinta, este dubioasa identificarea judecatorilor a aceluiasi teren ca fiind expropriat familiei Viisoreanu in 1949 de autoritatile comuniste.

Documente penale
Se spune ca Dinel Staicu nu putea sa intre in proprietatea acelor terenuri fara ajutorul finului sau de cununie, Constantin Gheorghita, primarul pesedist din Podari. Astfel, sentinta in dosarul aflat pe rol s-a dat in baza unei hotarari (nr. 59/2004), prin care consilierii locali trecusera terenurile de la aeroclub din domeniul public al statului in domeniul privat al localitatii. Evident, hotararea CL Podari este nelegala, deoarece numai statul poate schimba regimul juridic al unui teren aflat in proprietatea sa publica. Prefectura doljeana sustine ca hotararea cu pricina era anulata la data atasarii ei la dosar. Primarul Gheorghita sustine, la randul sau, ca era valabila. In orice situatie, rezultatul este acelasi: statul roman a fost furat de 56 de hectare de teren, daca este sa ne luam dupa documentele din arhiva aeroclubului. Daca juristii prefecturii se fac vinovati ca au avizat hotararea, neatacand-o in contenciosul administrativ, ramane de stabilit de catre organele abilitate. Primaria Podari nu a atacat hotararea judecatorilor craioveni, astfel ca aceasta a devenit definitiva si irevocabila. Prin hotararea nr. 1.562 din 18 octombrie 2007, Comisia judeteana de fond funciar "ia act de cererea formulata de Nutu Lenuta (…), dispune pu-nerea in executare a hotararii judecatoresti mentionate, modificarea anexelor de la comisia locala si cea judeteana pentru punerea in posesie si emiterea titlurilor de proprietate". Practic, comisia judeteana nu s-a limitat doar sa ia act de hotararea judecatoreasca, ci a dispus si punerea ei in executare. Prefectul liberal sustine ca nu stie care este adevaratul beneficiar al terenurilor de sub aeroclub. "Nu stiu cine va lua pamant acolo si nici nu ma intereseaza. Nici pe juristi nu ii intreb, ca se interpreteaza", a afirmat prefectul Silviu Dumitru. Conform legii, doar partile implicate in procesul intentat de Nutu Lenuta pot solicita revizuirea hotararii judecatoresti, cu argumentul ca unul dintre documentele pe baza carora s-a pronuntat sentinta era nul. Evident, Nutu Lenuta, cea care beneficiaza de cele 42 de hectare, iese din discutie. Doar primarul Constantin Gheorghita, presedintele comisiei locale de fond funciar, si finul lui Dinel poate face acest lucru. Prefectura nu intentioneaza sa faca nici macar plangere pe-nala pe numele primarului Gheorghita.

Declaratii politice belicoase
Povestea pamanturilor de la Podari i-a infierbantat si pe politicieni, care s-au trezit dand declaratii belicoase. Senatorul PD Radu Berceanu acuza in cadrul unei conferinte de presa interesele de partid ale PNL in aceasta afacere. Berceanu sustine ca ministrul Ludovic Orban, in subordinea caruia se afla aeroclubul, a fundamentat un proiect de hotarare de guvern prin care sa treaca cele 56 hectare de teren in proprietatea comunei Podari, in vederea aplicarii legilor funciare. Orban insusi ar fi fost initiatorul proiectului de hotarare, si nu primaria locala, asa cum era normal. "Este o chestiune penala. Imi rezerv dreptul sa trimit aceste documente la DNA", ameninta Berceanu saptamana trecuta. Senatorul democrat considera ca in cativa ani cele 56 de hectare de teren de sub aeroclub vor valora circa 120 de milioane de euro. La vremea actuala, valoarea de pornire a terenului recuperat de Staicu este estimata de agentiile imobiliare la circa 12,6 milioane de euro. Berceanu a mai dezvaluit ca terenurile tuturor celor 16 aerocluburi din Romania sunt vanate de speculatorii care vor sa faca afaceri imobiliare.

Decizia este in mana Guvernului

Scandalul terenurilor de la Podari a avut si unele consecinte, necuantificabile pana acum. Contactat ieri telefonic, ministrul Orban a recunoscut cu jumatate de gura ca proiectul nu va intra in Guvern. "Acum nu facem nimic, stam. Acel proiect de hotarare nu va intra in Guvern. A fost o furtuna intr-un pahar cu apa, provocata de domnul Berceanu", a afirmat Orban. Ramane de vazut daca ministrul se va tine de cuvant sau va milita pentru desfiintarea unuia dintre cele mai vechi aerocluburi din Romania. A doua consecinta este iesirea la rampa a lui Dinel Staicu, omul din umbra acestei afaceri. Intr-un ziar local apropiat presedintelui SIF Oltenia, a aparut marti un document prin care Nutu Lenuta isi reduce pretentiile de la 42 la 2 hectare pe amplasamentul aeroclubului. In schimb, solicita alte 40 de hectare in aceeasi zona, Balta Verde. Hartia prezentata nu are insa numar de intrare la Primaria Podari, iar edilul Constantin Gheorghita, care ar putea confirma primirea ei, evita de cateva zile presa. Tot ieri, Nutu Lenuta afirma ca a cesionat de la mostenitori 177 de hectare din cele 600 detinute de familia Viisoreanu. Cu toate acestea, astazi era de asteptat termenul de judecata al actiunii prin care Lenuta vrea sa oblige comisia judeteana de fond funciar sa o puna in posesie pe terenul cu scandal. O actiune bizara daca avem in vedere cele intamplate pana acum. Senatorul Berceanu crede ca Ludovic Orban ar trebui sa-si dea demisia pentru ca a intentionat sa ajute un grup de interese sa puna mana pe terenurile statului. "Cred sa s-a speriat putin cuibul de sobolani. Orban ar trebui sa explice de ce a initiat el acel proiect. Nu i-a fost trimis si el l-a avizat, ci el este initiatorul. Acel proiect nu a parcurs circuitul obisnuit in minister. Un ministru care minte ar trebui dat afara", a mai spus acesta. Prefectul Dumitru, mentionat si el pe lista celor vinovati de situatia actuala, nu vrea sa discute despre subiect.


PCR-ul lui Staicu, lansat in afaceri

Dinel Staicu, prin fundatia Pater Comunitatis Romaniae (PCR), a mai beneficiat pana acum de 5,1 hectare de teren forestier din cele 10 hectare de teren forestier retrocedate dubios catre Yvonette Gabrielle Rudeanu si Sanda Gabriela Felicia Cealic. Fundatia amintita a cumparat drepturile succesorale in 2003, iar in 2004 le-a vandut fiului primarului din Podari, Aurel Gheorghita. Primarul Constantin Gheorghita este cel care a inaintat comisiei judetene contestatia Ivonettei Rudeanu, prin care aceasta cerea pamanturile Viisorenilor. Datorita interventiilor lui, Rudeanu a fost validata pe anexele la legile funciare. Despre Staicu se mai spune ca, in afara de cazurile mentionate, ar mai fi cumparat prin oamenii pe care ii controleaza alte 25 de hectare ca drepturi succesorale, pe care spera sa le recupereze de la primarul Constantin Gheorghita.


Povestile lui Dinel

Miercuri seara, Dinel Staicu a convocat o conferinta de presa la luxosul sau centru de afaceri din buricul orasului, pentru a face unele declaratii pe marginea acestui scandal. "Dupa ce m-am sfatuit cu sotia si la indemnul ei, am hotarat sa renuntam la 40 de hectare de teren care ni se cuvin la aeroclub, cu conditia sa ni le dea in vecinatate. Asta ca sa nu mai deranjam pe nimeni", a afirmat Dinel. "Cineva interesat a scurtcircuitat istoria aeroclubului, crezand ca ceilalti nu au documente. Din actele originale, rezulta ca in 1938 aeroportul s-a mutat in locatia Hanul Doctorului. S-au sustras documente din istoricul aeroclubului. Eu am gasit aceste documente la cineva si le-am cumparat", a mai spus el, acreditand ideea ca terenul a fost tot timpul al Viisorenilor. Evident, documentele respective nu au fost puse la dispozitia presei. Din santajul la stat, Dinel tinteste sa castige dublu: un teren alaturat si preluarea aerodromului prin AGROAVIA, ale carei active le detine. In proprietate mai are si trei avioane cu care vrea sa se ocupe de dezinsectia orasului. Totodata, Staicu a negat ca l-ar cunoaste pe Ludovic Orban: "Nu am nici o relatie cu ministrul Orban. Acolo se pregatea o alta afacere, pe care eu am stricat-o intamplator. Daca stiam, o dadeam la pace cu ei. Le spuneam: fratilor, ma bag si eu si gata!".

Cele mai citite

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă