30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialDimitri From Paris, magicianul platanelor

Dimitri From Paris, magicianul platanelor

Duminica seara, la World trade plaza, fanii muzicii electro au avut parte de o premiera: DJ Dimitri From Paris (Dimitri Yerasimos), una dintre figurile reprezentative ale curentului French Touch, a mixat pentru prima data in Romania.
In deschidere au urcat pe scena de la WTP veteranii scenei electro autohtone, DJ Vasile si Electric Brother, care au prestat in fata unui public ce nu depasea, la un moment dat, mai mult de 80-100 de persoane, si asta pentru ca majoritatea celor care au participat la eveniment au preferat ca in prealabil sa dea o tura prin alte cluburi bucurestene. DJ Vasile si Electric Brother au fost urmati de Romain BNO, DJ-ul preferat al lui Dimitri From Paris, care a incalzit atmosfera cu mixuri house agresive in fata unui public din ce in ce mai numeros, dar destul de cuminte. Aparitia lui Dimitri From Paris pe scena dupa ora 01.30, in celebra tinuta din care nu lipsesc camasa alba si cravata neagra, a fost primita cu entuziasm. Entuziasm care avea sa-i paraseasca treptat pe cei familiarizati cu sound-urile chic ale creatiilor care l-au facut celebru de DJ-ul francez pentru ca, sub bolta de sticla de la WTP, Dimitri From Paris a mixat un house curat, cu inflexiuni metalice, dar lipsit de o amprenta specifica. Lucru ce nu i-a impiedicat pe adolescentii din primele randuri sa ramana si sa danseze pana spre ora 3.  
Dimitri From Paris este unul dintre cei mai cunoscuti DJ francezi si, probabil, unul dintre cei mai vechi in bransa. Considerat cel mai important artizan al succesului pe care l-a avut fenomenul intitulat "baguette house", Dimitri a inceput sa mixeze pe viniluri la inceputul anilor ‘80 pentru prezentarile creatiilor Chanel si Jean-Paul Gaultier. S-au adaugat pe lista Dior, Fendi, Lagerfeld, Yves Saint-Laurent.
Presa de lifestyle l-a rasfatat si datorita exotismului personajului: Dimitri este originar din Turcia si a ajuns in Franta cand avea trei ani, artistul fiind rezultatul unui metisaj de culturi si etnii diferite cu ajutorul caruia si-a gasit drumul spre participarea la evenimente din lumea buna a modei, afirmandu-se pe plan international ca unul dintre cele mai mari nume ale glorioasei scoli de French Touch.
Primele mixuri ale sale, produse la French Radio7 sau in cluburile de noapte pariziene, contineau ritmuri funk si remixuri dupa hituri frantuzesti.
In etapa urmatoare, plictisit de sonoritatile funk ale anilor ‘80, Dimitri incepe sa caute discuri cu muzica frantuzeasca din anii ‘50-‘60 pe care trece prin filtrul sonoritatilor house lejere. Delicatele ritmuri retro ii aduc comenzi pentru coloana sonora a evenimentelor organizate de Chanel de la jumatatea anilor ‘90.    
Primul sau album, "Sacrebleu", apare in 1996 si contine cele mai bune mixuri produse de-a lungul timpului, nota distinctiva fiind data de un joc de sloganuri radio, cutii muzicale, bucati jazz si chill-out. Plasat intre creatiile Café del Mar si Jacques Brel, albumul s-a bucurat de un succes international explicat de criticii muzicali prin doza echilibrata de house ("Free Ton Style"), ritmuri globale – tropicale si triphop – si sonoritati de tip sansoneta ("Un Woman’s Paradise").
Una dintre creatiile ulterioare care s-au bucurat de succes a fost un remix dupa "Isobel" – Bjork, in care Dimitri From Paris transforma versiunea originala a islandezei intr-un cantec tribal-house. Este momentul in care, dupa un album intitulat provocator "A Night At The Playboy Mansion" (2000), plin de remixuri dupa hituri disco din anii ‘70, Dimitri lasa deoparte sonoritatile delicat-nostalgice si opteaza definitiv pentru ritmurile house care se regasesc pe urmatoarele cinci albume.
In urma cu doi ani, ca o recunoastere a meritelor sale in promovarea muzicii franceze in lume, Dimitri From Paris a fost decorat cu insigna de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor.

Cele mai citite

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

VIDEO. Show-ul “Românii au talent” a fost câștigat de Cristian Ciaușu

Cristian Ciauşu, un talentat tânăr de 14 ani care cântă la nai, a triumfat în finala sezonului 14 al emisiunii „Românii au talent” difuzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă