21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialDESCOPERIRE UIMITOARE. Cum poți să te menții în formă fără regimuri alimentare

DESCOPERIRE UIMITOARE. Cum poți să te menții în formă fără regimuri alimentare

Greutatea poate fi ținută sub control cu un simplu exercițiu mental, care poate fi învățat de oricine, a descoperit un grup de cercetători americani, potrivit Daily Mail.

Citește și: FOTO. Câte cuburi de zahăr conțin cele mai consumate alimente

Una dintre cele mai importante cauze ale creșterii în greutate este că nu acordăm atenție consumului de alimente procesate – chipsuri, biscuiți și dulciuri. Obișnuințele alimentare nesănătoase pot fi stocate ușor în creier, mai cu seamă când consumul de mâncare este pe fond nervos.

„Dacă vrei să slăbești și să îți menții greutatea, trebuie să scapi de acea asociere de alimente și să începi să construiești altele. Asta înseamnă să înveți să mănânci în mod conștient”, a explicat specialista Ruth Wolever, autoarea cărții „The Mindful Diet”.

Ce înseamnă „consumul conștient de alimente”

A mânca în mod conștient implică analizarea poftelor și a necesităților nutriționale.

Citește și: Top 10 MITURI despre alimentele nesănătoase

„Poți lua câteva guri de aer înainte de a mânca ceva, ca să îți analizezi pofta și să înțelegi dacă vrei să mănânci acel aliment cu adevărat. De asemenea, poți înțelege cauzele pentru care simți tentația să mănânci ceva”, a spus autoarea.

Numeroase studii au arătat că exercițiul de conștientizare a consumului de alimente poate reduce stresul sau durerea, poate îmbunătăți imunitatea și poate combate depresia.

„Am observat că oamenii din eșantionul nostru, care au făcut exercițiul, au început să fie foarte atenți la ceea ce consumă”, a spus cercetătoarea.

Cum se practică „conștientizarea consumului de alimente”

Exercițiul care te ajută să acorzi atenție alimentelor consumate trebuie repetat de trei ori pe zi. 

Citește și: 10 alimente care te feresc de răceala de PRIMĂVARĂ

Cultivarea atenției implică cinci etape:

Oprește-te și aruncă o privire în jurul tău. Imaginează-ți că nu ai mai fost niciodată în acest spațiu și gândește-te cum l-ai descrie pentru cineva.

Închide ochii și ascultă sunetele din jurul tău.

Inspiră adânc și observă mirosurile din jurul tău.

Analizează felul în care îți simți corpul în general, începând de la picioare, umeri și stomac.

Apoi, analizează-ți gândurile și conștientizează dacă în acest moment îți faci planuri, critici alte persoane, te îngrijorezi sau încerci să rezolvi o problemă.

Metoda presupune și un exercițiu de respirație, care se face de trei ori, în fiecare zi, astfel:

Așază-te într-o poziție confortabilă și închide ochii.

Imaginează-ți că, în timp ce inspiri, ți se umflă un balon în stomac, iar în timp ce expiri, imaginează-ți că îi dai voie aerului să iasă din balon.

Inspiră și expiră numărând în gând de la 1 la 10 și apoi descrescător.

Citește și: FOTO. Ochi de focă și embrioni de păsări. Care sunt cele mai ciudate mic dejunuri din lume

De asemenea, practica „mâncatului conștient” presupune să îți cunoști mintea. Meditează timp de 15 minute în fiecare zi.

Exercițiul te ajută să îți analizezi sentimentele și motivațiile conectate la menținerea greutății.

Înainte de a mânca un aliment, gândește-te dacă îți este foame, care este motivul pentru care vrei să îl mănânci și dacă acel aliment este benefic sănătății tale.

Totodată, consumul conștient de alimente presupune alegerea unor porții mai mici. Cea mai simplă metodă ca să controlezi cantitatea de mâncare este să împarți farfuria în trei compartimente. Pe jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată cu legume, o pătrime cu alimente care conțin proteine și o pătrime cu alimente bogate în amidon.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă