12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDemocratia minimalista

Democratia minimalista

In arta, minimalismul este incercarea de a reduce obiectul la elementele sale fundamentale, prin eliminarea a tot ce este superfluu. "Mai putin este mai mult" – este deviza arhitectului Van der Rohe, unul dintre stralucitii reprezentanti ai curentului.
Un curent asemanator bantuie politica romaneasca. Un Parlament cu o singura Camera, cu mai putini deputati. Un sistem dominat de doua mari partide – rezultatul previzibil al impunerii votului majoritar, promovat de catre actualul presedinte. Mai putine discutii in Parlament – legile fiind promovate prin ordonante de urgenta sau asumarea raspunderii guvernamentale. Consultarea cu partenerii, redusa la informarea acestora (ma refer nu doar la recenta demitere a ministrului de Interne, ci si la practica presedintelui, care, obligat de lege sa consulte Parlamentul inainte de initierea unui referendum, se multumeste sa trimita o depesa presedintilor Camerelor).

 

Reducerea la minimum a campaniei electorale (in democratiile consolidate, anuntarea candidaturilor se face cu multe luni inainte, scopul fiind acela de a permite alegatorilor sa se pronunte in cunostinta de cauza). Suprapunerea campaniilor (cea prezidentiala cu cea pentru referendum). Numarul ministrilor redus la absurd – iarasi pentru a scoate din joc decizia parlamentara. Ministrii nu mai organizeaza licitatii, pentru ca s-ar pierde timp.
Argumentul principal al acestei tendinte pare sa fie eficienta. Mai putine discutii – legi adoptate mai repede; mai putini parlamentari – cheltuieli mai putine; suprapunerea scrutinelor – idem. Dar e in natura democratiei sa fie – aparent – mai putin eficienta. Maximum de eficienta se obtine intr-o dictatura. Acolo, decizia liderului devine lege de indata ce e pronuntata. Tentatia totalitara – vorba lui Revel – e mare.

Imi amintesc o intamplare de prin anii ’80. Ceausescu, cu treaba prin cartierul Militari, s-a enervat tare cand a observat ca in zona, desi exista metrou, circula si tramvaiul. A ordonat ca lucrurile sa fie aduse la ordine pana a doua zi. si asa s-a si intamplat: baietii s-au mobilizat, a venit si armata, s-a muncit toata noaptea, iar a doua zi locul liniilor de tramvai era luat de un strat proaspat de asfalt. Va imaginati cat ar fi durat operatiunea in zilele noastre: proiect de hotarare, discutii in Consiliul General, licitatii… pe putin sase luni.
Numai ca nu intotdeauna "mai putin este mai mult". De cate ori nu am vazut cum o lege aiurea trece nestingherita printr-una din Camere, pentru a fi corectata (de obicei, la presiunile venite dinspre societatea civila) in cea de-a doua? Culmea falsei eficiente a fost atinsa de recent adoptata (prin asumare guvernamentala) Lege a salarizarii unitare. Ea contine un articol prin care se spune ca urmeaza a fi corectata in urmatoarele sase luni. Atunci, pe ce s-a asumat raspunderea?

O alta consecinta a minimalismului politic o constituie reducerea la tacere a vocilor minoritare. Acesta este riscul reducerii numarului parlamentarilor, al partidelor cu reprezentare parlamentara, al scurtarii pana la desfiintare a dezbaterii publice, al caricaturizarii ideii de consultare. Cum spuneam, ideea originara a minimalismului este reducerea la esential a obiectului estetic. Nu pierderea esentei. Or, democratia fara pluralism inceteaza de a fi democratica.
De prisos sa va spun finalul istoriei cu Ceausescu: dupa ce au fost felicitati de catre Tovarasul, oamenii au constatat ca vagoanele de tramvai garate peste noapte la capatul liniei ramasesera acolo, caci sinele se opreau la poarta depoului.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă